Zupa z soczewicy – przepis na zupę soczewicową w dwóch odsłonach

Zupa z soczewicy jest przepyszna! Smakuje praktycznie każdemu, kto jej skosztuje. Dlatego warto znać na nią szybki i dobry przepis. Przyda się zwłaszcza jesienią i zimą. Nic nie rozgrzewa lepiej niż to lekko pikantne danie. Jak zrobić zupę z soczewicy? Czego do niej potrzebujesz?

Zupa z soczewicy czerwonej – przepis

Prosty przepis na zupę z soczewicy to prawdziwy skarb. Wszystko dlatego, że jest bardzo zdrowa i pożywna. Doskonale sprawdzi się jako codzienne danie, jak i ciepły poczęstunek dla gości. Co więcej, doskonale rozgrzewa, więc będzie wprost idealna na długie jesienne czy zimowe wieczory. Oczywiście zupa zupie nierówna, dlatego wśród wielu wersji tego dania musisz znaleźć przepis na zupę z soczewicy, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Składniki na zupę z soczewicy czerwonej

Na tę wersję zupy z soczewicy potrzeba tak naprawdę niewielu składników. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na ich jakość. To zawsze jest gwarancją udanego dania!
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny bazylii, kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
zdjęcie ilustrujące/Canva

Jak przygotować zupę?

W garnku delikatnie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub też przetarty przez tarko o drobnych oczkach. Podsmażaj jeszcze chwileczkę i dodaj suchą soczewicę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej bulion i zagotuj. Gdy to zrobisz, przykryj całość i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki. Przez 15 minut gotuj całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Nalej porcje do miseczek i polej odrobiną słodkiej śmietanki. Na wierzchu posyp pokrojoną zieleniną.

Zupa z soczewicy zielonej – szybki przepis

Zupa z zielonej soczewicy wzbogacona o warzywa korzenne i przyprawy jest lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca. To absolutny „must have” w jesiennym i zimowym menu. Początkowo ilość składników może Cię przerazić, ale jest ona naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu. Ten szybki przepis na zupę z zielonej soczewicy powinien zagościć w Twoim domu na dłuższy czas.

Zupa soczewicowa – składniki

Tu oczywiście najlepiej sprawdzą się składniki z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych. Nic nie zastąpi smaku nieskalanych chemią warzyw.
  • 25 dkg zielonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania zupy z soczewicy

Zieloną soczewicę musisz moczyć około 40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania zupy. Następnie drobno posiekaj cebulkę oraz czosnek i zeszklij je w garnku z grubym dnem. W międzyczasie obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plasterki. Warzywa dorzuć do podsmażonej cebuli i czosnku. Dodaj przyprawy i całość smaż jeszcze około 15 minut. Następnie wlej do nich bulion i dodaj soczewicę. Wszystko gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł