Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zupa z soczewicy – przepis na zupę soczewicową w dwóch odsłonach
Zupa z soczewicy jest przepyszna! Smakuje praktycznie każdemu, kto jej skosztuje. Dlatego warto znać na nią szybki i dobry przepis. Przyda się zwłaszcza jesienią i zimą. Nic nie rozgrzewa lepiej niż to lekko pikantne danie. Jak zrobić zupę z soczewicy? Czego do niej potrzebujesz?
Zupa z soczewicy czerwonej – przepis
Prosty przepis na zupę z soczewicy to prawdziwy skarb. Wszystko dlatego, że jest bardzo zdrowa i pożywna. Doskonale sprawdzi się jako codzienne danie, jak i ciepły poczęstunek dla gości. Co więcej, doskonale rozgrzewa, więc będzie wprost idealna na długie jesienne czy zimowe wieczory. Oczywiście zupa zupie nierówna, dlatego wśród wielu wersji tego dania musisz znaleźć przepis na zupę z soczewicy, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.Składniki na zupę z soczewicy czerwonej
Na tę wersję zupy z soczewicy potrzeba tak naprawdę niewielu składników. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na ich jakość. To zawsze jest gwarancją udanego dania!- 50 g czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej zieleniny bazylii, kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak przygotować zupę?
W garnku delikatnie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub też przetarty przez tarko o drobnych oczkach. Podsmażaj jeszcze chwileczkę i dodaj suchą soczewicę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej bulion i zagotuj. Gdy to zrobisz, przykryj całość i gotuj do momentu, aż soczewica będzie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki. Przez 15 minut gotuj całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Nalej porcje do miseczek i polej odrobiną słodkiej śmietanki. Na wierzchu posyp pokrojoną zieleniną.Zupa z soczewicy zielonej – szybki przepis
Zupa z zielonej soczewicy wzbogacona o warzywa korzenne i przyprawy jest lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca. To absolutny „must have” w jesiennym i zimowym menu. Początkowo ilość składników może Cię przerazić, ale jest ona naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu. Ten szybki przepis na zupę z zielonej soczewicy powinien zagościć w Twoim domu na dłuższy czas.Zupa soczewicowa – składniki
Tu oczywiście najlepiej sprawdzą się składniki z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych. Nic nie zastąpi smaku nieskalanych chemią warzyw.- 25 dkg zielonej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 3 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- mały seler
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania zupy z soczewicy
Zieloną soczewicę musisz moczyć około 40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania zupy. Następnie drobno posiekaj cebulkę oraz czosnek i zeszklij je w garnku z grubym dnem. W międzyczasie obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plasterki. Warzywa dorzuć do podsmażonej cebuli i czosnku. Dodaj przyprawy i całość smaż jeszcze około 15 minut. Następnie wlej do nich bulion i dodaj soczewicę. Wszystko gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Zupa soczewicowa – pożywne danie, które pokochasz
Czy kiedykolwiek próbowałaś zupy soczewicowej? Ta pyszna i pożywna zupa jest pełna smaku i korzyści zdrowotnych. Zdradzamy przepis na pyszną zupę soczewicową!
Kotleciki z soczewicy: Zdrowa alternatywa dla mięsa
Jeśli jesteś wegetarianką lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego i zdrowego, kotleciki z soczewicy są doskonałym wyborem. Soczewica to roślinne źródło białka, które jest nie tylko smaczne, ale także bardzo korzystne dla zdrowia. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te pyszne kotlety i jak podać je wspaniale smakującym dipem.
Sambar - Indyjska zupa z soczewicy
Sambar to aromatyczna zupa, która jest klasykiem kuchni indyjskiej. Połączenie różnych warzyw i wyrazistych przypraw sprawia, że ten gulasz jest niezwykle smaczny i aromatyczny. W tym przepisie używamy czerwonej soczewicy, rzepy i bakłażana, które nadają zupie wyjątkowego charakteru.