Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Polewa czekoladowa – przepis na polewę z kakao lub czekolady
(Aktualizacja: 23 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polewa czekoladowa jest klasycznym dodatkiem do deserów. Pasuje do większości z nich, dlatego warto znaleźć sprawdzony przepis na nią. Nic nie smakuje bardziej wybornie niż tort oblany tym przepysznym dodatkiem. Jak przygotować najlepszą polewę czekoladową?
Polewa czekoladowa z kakao – przepis i zastosowanie
Polewa czekoladowa z kakao jest szybka i prosta w wykonaniu. Jej przygotowanie nie powinno przysporzyć większych problemów. W dodatku jest po prostu przepyszna i pięknie się prezentuje! Jest błyszcząca, miękka i świetnie pokrywa ciasta, nawet te o większej powierzchni. Możesz wykorzystać ją do polania ciasteczek, ciast, jak i babeczek czy też lodów.Składniki na polewę z kakao
Do przygotowania tej pysznej i głęboko czekoladowej polewy potrzebujesz zaledwie 4 składników:- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 100 g masła lub margaryny
- 4 łyżki mleka (jeśli używasz masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku margaryny)
Polewa do ciast z kakao – przygotowanie
Przesiej cukier puder, aby był całkowicie gładki. Następnie w rondelku rozpuść tłuszcz i dodaj kakao, słodzidło i mleko. Wszystkie składniki dobrze ze sobą rozmieszaj za pomocą trzepaczki. Pamiętaj, aby po rozmieszaniu już ich nie gotować.zdjęcie ilustrujące/Canva
Polewa czekoladowa z czekolady
Zdecydowanie jest to najlepsza i zarazem najprostsza polewa czekoladowa. Wymaga tylko 3 składników. Z kolei jej przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut. Podobno zawsze się udaje i sprawdza się jako dodatek do wielu deserów — tortów, ciasteczek czy nawet jako masa do tarty na słodko.Składniki na polewę z czekolady
Do przygotowania polewy z czekolady potrzebujesz jedynie trzech składników. Przepis na nią jest łatwo zapamiętać, ponieważ używa się ich w tych samych proporcjach. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować polewę czekoladową z czekolady:- 100 g masła, czyli pół kostki
- 100 g mlecznej czekolady, czyli 1 tabliczka
- 100 g gorzkiej czekolady, czyli 1 tabliczka
Jak zrobić polewę czekoladową z czekolady?
Do średniego rondelka wrzuć masło pokrojone w kostkę. Następnie umieść rondelek na najmniejszym gazie. Masło musi roztapiać się bardzo powoli. W tym samym czasie pokrój na drobne kawałki oba rodzaje czekolady. Gdy masło całkowicie się rozpuści, zdejmij je z palnika. Gdy odrobinę przestygnie, wrzuć do niego czekoladę i delikatnie mieszaj. Po około 2 minutach polewa czekoladowa jest gotowa.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
polewa czekoladowa