Praliny w polewie z białej czekolady
Canva.com

Ekspresowa polewa z białej czekolady. Jest idealna do ciast!

Polewy czekoladowe przygotowuje się z różnych odmian czekolady. W najbardziej tradycyjnej wersji, skojarzonej z eleganckim cukiernictwem, robi się je z czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao, jednakże wielu osoba dużo bardziej posmakują znacznie słodsze pokrycia, których głównym składnikiem będzie albo czekolada mleczna, albo nawet czekolada biała.
Reklama

Polewa z białej czekolady wyróżnia się wysokim poziomem słodkości.

Jest przyjemnie kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie wyraźny mleczny i lekko tłusty posmak. Świetnie pasuje do serników w stylu nowojorskim, czekoladowych ciast, babeczek, a nawet i tortów, a ponadto jest prosta w przygotowaniu, bo tak naprawdę można ją wykonać po prostu z tabliczki dobrej jakości białej czekolady, którą wystarczy rozpuścić w garnuszku w kąpieli wodnej i w płynnej postaci od razu rozsmarować na wybranym wypieku lub umieścić w dowolnym deserze.

Co zrobić, aby polewa nie zastygła?

Bardziej ambitni cukiernicy często nie za bardzo lubią się z polewą z białej czekolady, bo według nich nie jest to jednak prawdziwy słodycz, którym warto by było się zachwycać, albowiem w białej czekoladzie nie ma w ogóle ziaren kakao, które są podstawą gatunkowych czekolad mlecznych i gorzkich. Mimo wszystko czasami warto zjeść coś wyłącznie po to, by sprawić sobie przyjemność, a tę przyjemność odczuwa się właśnie wtedy, gdy biała czekolada zaczyna rozpuszczać się na języku i dociera do wszelkich kubków smakowych.

Reklama

Podczas pracy z nią należy uważać na to, by nie doprowadzić do jej zastygnięcia. Pośpiech będzie tu wskazany, ponieważ po rozpuszczeniu masy należy w miarę sprawnie i prężnie rozsmarować ją na powierzchni biszkoptu czy jeszcze czymś innym, bo jeżeli będzie się z tym zwlekać, czekolada zastygnie i ponownie trzeba będzie ją rozpuszczać, co za drugim razem nie jest wcale takie proste. Wygodną opcją są natomiast gotowe sklepowe polewy z białej czekolady, jednakże one nie mają zbyt dobrego składu, więc lepiej jednak ich nie używać.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama