Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Syrop z agawy – właściwości, zastosowanie, indeks glikemiczny. Zamiennik miodu
Syrop z agawy przez długi czas był uważany za zdrowy zamiennik zwykłego cukru. Ostatecznie okazało się, że nie do końca tak jest. Ma on dużo kalorii, ale jednocześnie posiada też niski indeks glikemiczny. Do czego można używać syropu z agawy i jakie ma właściwości?
Zastosowanie syropu z agawy
Syrop z agawy stosowany jest głównie w kuchni. Możesz użyć go do przygotowania każdego dania. Zależy to oczywiście od Twoich preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się jako sos do owoców, deserów i słodkich przekąsek. Wiele osób wykorzystuje go jako dodatek do wafli, lodów czy też naleśników. Niektórzy słodzą nim także ciepłe napoje takie jak herbata czy też kawa. Co więcej, cechuje się on dobrą rozpuszczalnością w wodzie. Dlatego z powodzeniem można słodzić nim i te zimne napoje, o czym nie wszyscy wiedzą.Syrop z agawy – właściwości
Jeśli zastanawiasz się, czy syrop jest zdrowy, to odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Z pewnością jest jednak odrobinę zdrowszy od białego cukru. Ma też w swoim składzie inulinę, która jest naturalnym probiotykiem. Posiada też błonnik, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Jeśli więc z jakichś powodów, chciałabyś zrezygnować w swojej diecie z białego cukru, ale trudno Ci to zrobić, możesz zamienić go na syrop z agawy.zdjęcie ilustrujące/Canva
Ile kalorii ma syrop z agawy?
Jest to produkt dość kaloryczny. W jego 100 gramach znajduje się aż 310 kalorii, ale to aż o 25% mniej niż w cukrze z buraków. Czy syrop z agawy sprawdzi się przy odchudzaniu? Nie do końca, jednak z pewnością lepiej jest go stosować niż biały cukier. Jednak z racji tego, że składa się głównie z fruktozy, to on również może w nadmiarze powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej na brzuchu oraz organach wewnętrznych.Syrop z agawy — indeks glikemiczny
Ogromnym plusem tego słodkiego syropu jest to, że ma on niski indeks glikemiczny. Wynosi on — w zależności od ilości fruktozy — od 15 do 30 IG. Jednak musimy pamiętać, że tak jak we wszystkim, tak i w stosowaniu syropu z agawy należy zachować umiar.Wartości odżywcze, witaminy i minerały
Niestety syrop z agawy nie zawiera wielu witamin i składników odżywczych. Znajdują się w nim jedynie śladowe ilości witaminy C, E i K. Z kolei składniki mineralne, które w nim znajdziesz, to jedynie potas i sód.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić domowy syrop na kaszel? przepis i wskazówki
Jeśli masz kaszel, prawdopodobnie szukasz skutecznego sposobu na złagodzenie objawów. Domowy syrop na kaszel może być doskonałym rozwiązaniem, które nie tylko przyniesie ulgę, ale także pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Zdradzamy przepis na domowy syrop na kaszel!
Syrop klonowy. Oto 5 niezwykłych właściwości zdrowotnego eliksiru
Syrop klonowy to nie tylko pyszny dodatek do naleśników i gofrów. To naturalny eliksir, który obfituje w niezwykłe właściwości zdrowotne i kulinarne. Dziś przyjrzymy się pięciu niezwykłym właściwościom syropu klonowego, które mogą Cię zaskoczyć.
Syrop z mniszka lekarskiego. Oto cenne właściwości
Mniszek lekarski, znany również jako dmuchawiec, to roślina znana od wieków ze swoich leczniczych właściwości. Z jego żółtymi kwiatami i puszystymi kulistymi główkami, mniszek rośnie dziko na wielu obszarach świata. Jednym z popularnych sposobów wykorzystania mniszka lekarskiego jest przygotowanie syropu, który nie tylko ma znakomity smak, ale także obfituje w korzyści zdrowotne.