Polewa czekoladowa – przepis na polewę z kakao lub czekolady
Udostępnij Google News
Kuchnia

Polewa czekoladowa – przepis na polewę z kakao lub czekolady

Polewa czekoladowa jest klasycznym dodatkiem do deserów. Pasuje do większości z nich, dlatego warto znaleźć sprawdzony przepis na nią. Nic nie smakuje bardziej wybornie niż tort oblany tym przepysznym dodatkiem. Jak przygotować najlepszą polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa z kakao – przepis i zastosowanie

Polewa czekoladowa z kakao jest szybka i prosta w wykonaniu. Jej przygotowanie nie powinno przysporzyć większych problemów. W dodatku jest po prostu przepyszna i pięknie się prezentuje! Jest błyszcząca, miękka i świetnie pokrywa ciasta, nawet te o większej powierzchni. Możesz wykorzystać ją do polania ciasteczek, ciast, jak i babeczek czy też lodów.

Składniki na polewę z kakao

Do przygotowania tej pysznej i głęboko czekoladowej polewy potrzebujesz zaledwie 4 składników:

  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki mleka (jeśli używasz masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku margaryny)

Polewa do ciast z kakao – przygotowanie

Przesiej cukier puder, aby był całkowicie gładki. Następnie w rondelku rozpuść tłuszcz i dodaj kakao, słodzidło i mleko. Wszystkie składniki dobrze ze sobą rozmieszaj za pomocą trzepaczki. Pamiętaj, aby po rozmieszaniu już ich nie gotować.

polewa czekoladowa wylewana na ciasteczka zdjęcie ilustrujące/Canva

Polewa czekoladowa z czekolady

Zdecydowanie jest to najlepsza i zarazem najprostsza polewa czekoladowa. Wymaga tylko 3 składników. Z kolei jej przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut. Podobno zawsze się udaje i sprawdza się jako dodatek do wielu deserów — tortów, ciasteczek czy nawet jako masa do tarty na słodko.

Składniki na polewę z czekolady

Do przygotowania polewy z czekolady potrzebujesz jedynie trzech składników. Przepis na nią jest łatwo zapamiętać, ponieważ używa się ich w tych samych proporcjach. Oto czego potrzebujesz, aby przygotować polewę czekoladową z czekolady:

  • 100 g masła, czyli pół kostki
  • 100 g mlecznej czekolady, czyli 1 tabliczka
  • 100 g gorzkiej czekolady, czyli 1 tabliczka

Z powyższych składników otrzymasz około 300 gramów gęstej polewy.

Jak zrobić polewę czekoladową z czekolady?

Do średniego rondelka wrzuć masło pokrojone w kostkę. Następnie umieść rondelek na najmniejszym gazie. Masło musi roztapiać się bardzo powoli.

W tym samym czasie pokrój na drobne kawałki oba rodzaje czekolady.
Gdy masło całkowicie się rozpuści, zdejmij je z palnika. Gdy odrobinę przestygnie, wrzuć do niego czekoladę i delikatnie mieszaj.

Po około 2 minutach polewa czekoladowa jest gotowa.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie