Ciasto francuskie z pieczarkami – przepis na przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie z pieczarkami jest idealną przekąską nie tylko na imprezę. Sprawdzi się genialnie jako drugie śniadanie, a także przystawka przed obiadem. Zawsze warto mieć ciasto francuskie w lodówce, ponieważ można wyczarować z niego wiele smakołyków. Dziś wykorzystamy pieczarki, ser i szpinak.

Ciasto francuskie z pieczarkami – przekąska na imprezę i nie tylko

Mini przekąski z ciasta francuskiego (czasem nazywane też ślimaczkami) są genialnym rozwiązaniem, gdy wiesz, że za chwilę w Twoim domu pojawią się goście, a Ty nie masz zbyt wielu składników na przygotowanie czegoś wyszukanego. Czas Cię goni, ale spokojnie! Uratuje Cię ciasto francuskie, z którego zawsze możesz stworzyć coś, co będzie cieszyć oko i przy tym będzie wybornie smakować. Co ciekawe i warte podkreślenia, takie pizzerinki będą smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. Potrzebujesz tylko 30 minut, żeby zrobić ślimaczki!
canva.com

Składniki na ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami

  • ciasto francuskie - 1 sztuka
  • pieczarki - 400 g
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty - 150 g
  • oliwa z oliwek
  • cebula - 1 sztuka
  • Ciasto francuskie z pieczarkami i serem – sposób przygotowania

    Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujesz szczególnych umiejętności, aby wykonać pyszne ślimaczki. Ciasto francuskie jest bardzo plastyczne i naprawdę trzeba byłoby się mocno postarać, aby Ci coś z niego nie wyszło.
    1. Umyj pieczarki, obierz, pokrój lub zetrzyj na tarce
    2. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno
    3. Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę, a po chwili dodaj cebulę. Niech się zeszkli. Później dodaj pieczarki. Nie zapomnij doprawić solą, pieprzem i ziołem prowansalskim. Duś to wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż pieczarki się skurczą. Odlej po czasie z nich wodę i ściągnij z gazu
    4. Rozwiń jeden arkusz ciasta francuskiego i posmaruj keczupem lub sosem pomidorowym
    5. Zetrzyj ser żółty na dużych oczkach tarki. W tym samym czasie włącz piekarnik na 180ºC
    6. Pieczarki z cebulą rozłóż równomiernie na ciasto, a na górę posyp żółtym serem
    7. Zwiń ciasto w roladę i potnij nożem na kawałki. W zależności od tego, wzdłuż którego boku zaczniesz zwijać, wyjdzie Ci więcej lub mniej ślimaków
    8. Zacznij układać ślimaczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut do momentu aż pizzerinki będą zarumienione
    canva.com

    Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i szpinakiem – przepis

    Składniki:
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • szpinak świeży - 350 g
  • cebula - 1
  • pieczarki - 500 g
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • ser żółty - 100 g
  • Sposób przygotowania:
    1. Pieczarki i cebulę przygotuj tak jak we wcześniejszym przepisie
    2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć wyciśnięty ząbek czosnku, niech się trochę podsmaży. Po chwili dodaj szpinak i przez około 1 min podgrzewaj
    3. Rozgrzej piekarnik do 200ºC
    4. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a na niego połóż ciasto francuskie, które z obu stron (w pionie) ponacinasz ukośnie do środka — muszą wyjść paski po zewnętrznej części. Środek posyp startym żółtym serem
    5. Wymieszaj połowę przygotowanego szpinaku z pieczarkami i cebulą i farsz rozłóż równo na starty ser. Na koniec posyp całość szpinakiem
    6. Zwijaj paski ciasta naprzemiennie tak, aby farsz został zakryty. Na koniec roladę możesz posmarować roztrzepanym jajkiem
    7. Włóż roladę do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut — do chwili aż rolada się zarumieni
    8. Po wyciągnięciu możesz przekroić roladę na mniejsze kawałki
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł