Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami

Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.

Zupa ogórkowa z ryżem

Składniki na zupę ogórkową z ryżem:
  • pół kilograma skrzydełek drobiowych lub żeberek wieprzowych
  • 1 opakowanie ogórków kiszonych w zalewie
  • 50 g białego ryżu
  • dwie duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1/4 laski pora
  • 1 kalarepa bez liści
  • jedna mała cebula biała
  • pęczek koperku
  • masło
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, 3 liście laurowe
  • Przygotowanie zupy ogórkowej
    1. Skrzydełka lub inne mięso, którego używasz dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą (ok. 2,5-3 litry). Zawartość naczynia zagotuj i usuń z powierzchni wody wszystkie zanieczyszczenia powstałe w wyniku gotowania mięsa. Przykręć płomień i dodaj do garnka sól, pieprz, 4 ziarnka ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. jedną godzinę
    2. Na dużej patelni rozpuść dwie łyżki masła i podsmaż pokrojone według własnych preferencji warzywa (bez ogórków kiszonych). Powinny być lekko przyrumienione, gdyż nada to potrawie całkiem ciekawe walory smakowe
    3. Po godzinie powolnego gotowania mięsnego wywaru mięso należy wyciągnąć, natomiast do bulionu wrzucić podsmażone na maśle warzywa i ponownie gotować przez 15-20 minut
    4. Po tym czasie przyszła pora na dodanie ryżu i dalsze gotowanie do momentu aż ziarenka staną się miękkie (zazwyczaj ok. 10-12 minut). Warto mieszać od czasu do czasu zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło
    5. Ostatnim etapem gotowania zupy ogórkowej jest dodanie startych na grubych oczkach ogórków kiszonych. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej kwaśna, to wlej do niej jedną szklankę wody z ogórków. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Wyłącz płomień, a następnie dodaj śmietankę drobno posiekany koperek i kawałki mięsa obrane ze skrzydełek.
    canva.com

    Zupa ogórkowa z ziemniakami

    Zamiast ryżu możesz dodać do zupy zarówno ziemniaki, jak i makaron. Przepis na ogórkową z ziemniakami lub makaronem nie różni się praktycznie niczym od powyższego. Ryż zamień na pokrojone w kostkę ziemniaki bądź makaron i gotuj do uzyskania odpowiedniej miękkości.

    Jak dodać śmietanę do zupy?

    Dodawanie śmietany bezpośrednio do gorącej zupy nie jest najlepszym pomysłem, gdyż może to doprowadzić do jej zważenia. Najlepszym sposobem jest odczekanie aż zupa nieco wystygnie. Śmietanę najpierw dodaj do szklanki, a następnie wlej do niej trochę zupy i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej cieczy. Teraz możesz bezpiecznie wlać śmietanę do garnka z zupą.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł