Tak zupę krem z dyni robi Ewa Wachowicz! Sprawdź przepis

Zupa krem z dyni to prawdopodobnie jeden z najczęściej przygotowywanych posiłków jesienią. Jest pyszna, rozgrzewająca i niesamowicie zdrowa. Jak ją przyrządzić, aby smakowała wszystkim domownikom? Najlepiej ze sprawdzonego przepisu. Ten od Ewy Wachowicz właśnie taki jest!

Zupa krem z dyni — jak zrobić?

Zupa z dyni powinna być kremowa i rozgrzewająca. Dzięki temu sprawdzi się idealnie w jesienne, chłodne popołudnie. Jej słodkawy smak powinien przypaść do gustu zwłaszcza najmłodszym. Jak zrobić zupę krem z dyni? Składniki
  • kilogram dyni bez pestek i po obraniu
  • duża marchewka
  • 0,5 kg batatów
  • 4 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • mała szczypta ostrej papryki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie Dynię hokkaido (są różne odmiany dyń) piecz w piekarniku 30 minut w 190 stopniach. Bataty i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż. Obrany imbir zetrzyj i dodaj do patelni. Do warzyw wyciśnij też czosnek. W garnku zagotuj bulion, następnie dodaj do niego przesmażone warzywa. Dosyp wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze przez około 45 minut. Na końcu dolej śmietankę i całość zblenduj na gładka masę. Podawaj z kleksem ze słodkiej śmietanki i posiekaną natką pietruszki.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Przepis na zupę krem z dyni Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. Podobnie jest z jej zupą z dyni. Spróbuj, a sama się przekonasz, że jest aksamitna i pyszna! Dosłownie palce lizać! Składniki
  • 1 kg olbrzymiej dyni
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • 0,75 l wywaru warzywnego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie Dynię przekrój i usuń pestki. Odetnij około kilograma od całości i obierz. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującego się bulionu. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, następnie podsmaż na maśle. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Następnie przerzuć do gotującej się dyni. Gotuj przez pół godziny. Na koniec całość zblenduj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabiel zahartowaną śmietaną i gotowe! Przed podaniem posyp zupę prażonymi pestkami z dyni. Możesz też oprószyć posiekaną natką.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł