Jak zrobić sernik dyniowy? Oto podpowiedzi Ani Starmach

Choć dynia to głównie jesienne warzywo i kojarzy nam się przede wszystkich z rozgrzewającą, kremową zupą, to można wyczarować z niej jeszcze inne, wspaniałe przepisy. My polecamy szczególnie sernik dyniowy Ani Starmach, który jest chętnie polecany przez osoby, które miały okazję go spróbować. A jak go zrobić? Przeczytaj!

Jak zrobić sernik dyniowy

Pisaliśmy już o fit przepisach z dynią w roli głównej. Pojawiła się tam propozycja słodkiego, dyniowego deseru, ale nie wspomnieliśmy wówczas o serniku. Większości z nas, dynia kojarzy się z dyniową zupą Magdy Gessler. Niezwykle kremową, aromatyczną i rozgrzewającą. Z dyni można też zrobić przepyszne frytki, czy dyniowe puree, albo różnego rodzaju zapiekanki makaronowe, czy też placki z dodatkiem ziemniaków. Dynia kojarzy nam się również z halloweenową ozdobą. Ale czy to faktycznie warzywo, które znajduje zastosowanie w kuchni tylko jesienią? Przecież dyniowy sernik jest tak pyszny, że można go jeść przez cały rok. Jak go zrobić?
canva.com

Jak zrobić sernik dyniowy? Oto podpowiedzi Ani Starmach

Sernik dyniowy Ani Starmach to prawdziwa poezja kulinarna. I wcale nie jest szczególnie trudny w przygotowaniu, ani tez nie wymaga ogromnej ilości składników. Co będzie nam potrzebne?
  • Do przygotowania spodu potrzebujemy: 100 g prawdziwego masła, 200 g herbatników, około 50 g ulubionych orzechów- wcześniej zmielonych, szczyptę cynamonu.
  • Składniki niezbędne do zrobienia ciasta: 450 g upieczonej wcześniej dyni – zamienionej w puree, 450 g mascarpone, około 700 g półtłustego sera białego – dobrze zmielonego, 7 dużych jaj, około szklanka cukru, łyżka naturalnego cukru waniliowego, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, około pół łyżeczki cynamonu.
  • Na wierzch przyda się jeszcze gotowa masa kajmakowa, oraz ulubione orzeszki.
Sernik dyniowy Ani Starmach – przygotowanie:
  1. Przygotuj okrągłą tortownicę. Zmiel dokładnie herbatniki na mąkę. Wymieszaj je z masłem i orzechami. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy.
  2. Ser, puree z dyni i mascarpone zmiksuj razem w misce. Dodaj do tego jajka, oraz suche składniki na ciasto. Jeszcze przez chwilę miksuj.
  3. Wylej ciasto na spód i wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę.
  4. Gdy sernik się upiecze zostaw go do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  5. Wstaw sernik dyniowy na noc do lodówki.
  6. Rano wyjmij sernik i posmaruj go gotową masą kajmakową oraz obłóż go orzechami.
Jak widzisz, przygotowanie takiego sernika jest naprawdę proste. Nawet mało wprawny cukiernik sobie z tym poradzi.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł