Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepyszny domowy kisiel jabłkowy. Sprawdź przepis!
Każdy zna smak domowego kisielu jabłkowego. To proste i przepyszne danie, którego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil. W przeciwieństwie do kupnych gotowców nie zawiera sztucznych barwników i w razie potrzeby można nie dodawać do niego cukru — wtedy będzie idealny dla małych dzieci. Sprawdź, jak przygotować prawdziwy domowy kisiel z jabłek! Efekt Cię zachwyci!
Domowy kisiel z jabłek — potrzebne składniki
Tak naprawdę potrzebne są tylko cztery składniki (a nawet trzy w wersji bez cukru, jeśli planujesz to danie dla dzieci):- dwa duże jabłka
- dwie szklanki wody
- dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (nie pomyl jej z mąką ziemniaczaną)
- łyżka cukru (można ją pominąć)
Canva
Domowy kisiel jabłkowy — jak zrobić krok po kroku
Samo przygotowanie zajmie Ci dosłownie moment:- Dokładnie obierz jabłka.
- Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami (mogą być też mniejsze).
- Włóż starte jabłka do garnuszka, dolej półtorej szklanki wody.
- Wsyp łyżkę cukru do garnuszka (możesz pominąć ten krok, zwłaszcza jeśli jabłka są słodkie, albo gotujesz dla małych dzieci).
- Zagotuj jabłka z wodą i cukrem na małym ogniu.
- W międzyczasie w pozostałej wodzie rozmieszaj skrobię ziemniaczaną.
- Kiedy jabłka się zagotują, zmniejsz ogień.
- Dodaj skrobię rozrobioną z wodą do jabłek w garnuszku. Nie zwiększaj ognia.
- Wymieszaj dokładnie.
- Kiedy wszystko zacznie gęstnieć, natychmiast wyłącz ogień.
- Porozlewaj do miseczek, dopóki kisiel nie zdążył całkiem zastygnąć.
Canva
Kisiel z jabłek — możesz eksperymentować
Tak naprawdę powyższy przepis możesz dowolnie modyfikować według potrzeb. Zamiast zwykłego cukru sprawdzi się też miód (dodaje się go, dopiero kiedy kisiel przestygnie), albo pokrojone w kostkę daktyle. Pamiętaj jednak, że nadal to będzie dosładzanie i dodatkowy cukier w diecie. Jeśli masz ochotę na jakieś przyprawy, to nadadzą się: imbir, cynamon, kardamon lub goździki. Odrobina soku z cytryny dodana tuż po starciu jabłek — zapobiegnie ich ściemnieniu. W trakcie gotowania możesz dodać namoczone wcześniej rodzynki lub inne owoce. Ba, ten sam przepis możesz wykorzystać do zrobienia innego kisielu. Wystarczą: woda, skrobia ziemniaczana i jakiekolwiek owoce.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!