Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pierniczki korzenne. Jak przygotować aromatyczne świąteczne ciasteczka?
Złociste i pachnące miodem, kruche i lekko pikantne – takie powinny być idealne pierniczki świąteczne. Chrupane w zimowe wieczory do herbaty z cytryną i ulubionego serialu rozgrzeją i wprawią w dobry nastrój. Najpyszniejsze aromatyczne ciasteczka powstaną gdy przed upieczeniem dodasz do nich miks egzotycznych przypraw.
Pachnące pierniczki – bożonarodzeniowa tradycja
Pieczenie pierniczków najlepiej rozpocząć kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, ponieważ ciastka z większości przepisów potrzebują czasu, by "dojrzeć", a więc nieco zmięknąć. Nie powinno to jednak sprawiać problemu – unoszący się w domu zapach miodu i przypraw wprawia w świąteczny nastrój lepiej niż jakakolwiek świąteczna piosenka.Canva
Pierniczki korzenne – jak przygotować pachnące bożonarodzeniowe ciastka?
Wszystkie składniki ciasteczek powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło warto wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Na produkcję pierniczków warto zarezerwować sobie więcej czasu, bowiem oprócz mieszania składników i wypiekania, konieczne będzie również chłodzenie ciasteczkowej masy.Składniki
-
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawy
-
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 0,5 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
1. W rondelku zagotuj miód, masło i cukier, dodaj wszystkie przyprawy. Odstaw do wystudzenia. 2. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niego jajko i proszek do pieczenia. Wlej masę miodową i dokładnie zagnieć ciasto rękoma aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Wstaw masę na godzinę do lodówki. 3. Blachę do pieczenia wyłóż brązowym papierem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, a kuchenny blat podsyp mąką. Od kuli ciasta oderwij spory kawałek masy i rozwałkowuj go na grubość kilku milimetrów. Wycinaj pierniczki świątecznymi foremkami i układaj je na blasze do pieczenia. 5. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut. Gdy będą gotowe, wystudź je na kratce. Chłodne pierniczki możesz polukrować w fantazyjne wzory. Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pierniczki? Miękkie i pulchniutkie!
Jeśli szukasz przepisu na pyszne, miękkie i pulchniutkie pierniczki, to trafiłaś we właściwe miejsce! W tym artykule podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na domowe pierniczki, które rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest proste i przyjemne, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci.
Jak przechowywać pierniczki?
Pierniczki świąteczne to małe, wykrawane ciasteczka, którymi raczymy się na Boże Narodzenie. Pieczemy je według staropolskiej receptury, według której są one twarde po upieczeniu. Muszą poleżeć, żeby zmiękły i stały się smaczne. Wyjaśniamy, kiedy najlepiej upiec pierniczki na święta. Doradzamy, gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki świąteczne, aby były gotowe i smaczne na święta.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.