Jak zrobić zakwas buraczany na barszcz wigilijny – domowy sposób

Zakwas buraczany zarówno ten przygotowany domowym sposobem, jak i ten zakupiony w sklepie, to składnik niezbędny jeśli chodzi o przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Powstaje w procesie kiszenia buraków, więc może być również świetną alternatywą dla octu jabłkowego. Przedstawiamy najprostszy sposób na domowy zakwas buraczany do wigilijnego barszczu!

Tradycyjny przepis na zakwas buraczany

Wigilia to bezsprzecznie jeden z tych wyjątkowych dni w roku. Magiczna aura Świąt Bożego Narodzenia, pięknie nakryty stół, a na nim tradycyjne potrawy wigilijne. W wielu regionach Polski nie ma wigilii bez czerwonego barszczu na zakwasie przygotowanego według tradycyjnej receptury. Podstawa przepisu to oczywiście kwas z kiszonych buraków, który wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Składniki na zakwas buraczany
  • 500 g czerwonych buraków
  • 0,5 l niegazowanej wody źródlanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
canva.com

Zakwas buraczany na barszcz wigilijny – przygotowanie

Proces nie jest skomplikowany, lecz wymaga czasu, który jest niezbędny do pełnego zakiszenia buraków – maksymalnie 7 dni.
  1. Zacznij od dokładnego umycia i obrania buraków
  2. Następnie pokrój je na plasterki średniej grubości i ułóż w słoiku przekładając kolejne warstwy rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami oprócz soli, którą trzeba zasypać słoik na samym końcu
  3. Wypełniony burakami słoik zalej źródlaną wodą tak, aby żaden z kawałków z niej nie wystawał. Następnie delikatnie potrząśnij, nakryj zakrętką (nie zakręcaj!) i odstaw w ciemne miejsce z temperaturą pokojową na ok. 5-7 dni
  4. Kiedy zakwas z buraków jest gotowy? Gdy na powierzchni słoika zgromadzi się warstwa piany, a sama ciecz nabierze mocnego burgundowego koloru
  5. Ostatnim krokiem, który musisz wykonać, to przecedzenie zakwasu przez gazę lub sitko z cienkimi dziurkami

Jak długo można przechowywać domowy zakwas z buraków?

Przecedzony i odlany do wyparzonego słoika zakwas buraczany można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 4-5 tygodni. Pamiętaj, aby naczynie było szczelnie zakręcone.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł