Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Karp pieczony w piekarniku. Przepis babci
W Wigilię na stole musi pojawiać się tradycyjnie 12 potraw. Jedną z nich jest karp. Każda rodzina ma swój własny przepis, jak przyrządzić tę rybę. Z reguły podaje się ją w formie smażonej. Jednak znacznie zdrowszy jest karp pieczony w piekarniku. Do tego jest obłędnie smaczny. Warto w tym roku spróbować zrobić go w ten sposób!
Karp pieczony w piekarniku — składniki
Sekretem tego przepisu jest cebula i mleko. Nieodpowiednio przygotowany karp może mieć mulisty posmak, dlatego to ważne, żeby go wcześniej odpowiednio wymoczyć. Produkty potrzebne do przygotowania dania:- 2 filety z karpia
- 0,5 litra mleka
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 seler (korzeń)
- 1 pietruszka
- 1 cytryna
- masło klarowane
- sól
- biały pieprz
Canva
Karp pieczony w piekarniku — przepis
Przepis na wigilijnego karpia pieczonego w piekarniku jest bardzo prosty, trzeba jednak zacząć szykować danie wcześniej. Ryba wymaga odpowiedniego wymoczenia, co zajmuje trochę czasu.- Pokroić filety na kawałki.
- Pokroić 2 cebule na plastry.
- Rybę włożyć do naczynia, przykryć cebulą i zalać mlekiem.
- Naczynie szczelnie zamknąć i schować do lodówki na kilka godzin.
- Kiedy ryba już porządnie się wymoczy — obrać i pokroić na plasterki pozostałą cebulę i resztę warzyw.
- Wysuszyć rybę, mleko z cebulą wylać.
- Polać filety sokiem z cytryny.
- Karpia i warzywa oprószyć solą i białym pieprzem, oblać masłem klarowanym i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piec w 180 stopniach około 40 minut (w trakcie pieczenia kontrolować, może być potrzebny krótszy albo dłuższy czas).
- Od czasu do czasu polewać danie masłem klarowanym znajdującym się w naczyniu żaroodpornym.
Karp — czy musi znaleźć się na wigilijnym stole?
Odpowiednio przygotowany karp jest przepyszny. Wcześniejsze wymoczenie pozwala pozbyć się mulistego smaku, tak charakterystycznego dla tej ryby. Trzeba jednak pamiętać, że nawet przyrządzony w najlepszy sposób, może komuś nie odpowiadać. Mimo wszystko to specyficzna ryba. Warto poszukać alternatyw dla tych, którzy wolą inne opcje. W końcu karpie to nie jedyne wigilijne ryby.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!