Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Karp smażony. Tradycyjne danie na Wigilię
(Aktualizacja: 23 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na Wigilię stoły uginają się od smakołyków — tradycyjnych dwunastu potraw. Jedną z nich jest obowiązkowo karp. Nie może go zabraknąć w tym dniu. To ryba o specyficznym smaku, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Można podać ją pieczoną czy w galarecie. Najpopularniejszy jest jednak karp smażony. Sprawdź jak go prawidłowo przygotować!
Karp wigilijny — historia
Tradycja podawania karpia na Wigilię jest stosunkowo świeża. Do niedawna na wigilijnym stole musiała pojawić się po prostu ryba, były to na przykład sandacze albo szczupaki. W okresie PRL-u, kiedy brakowało wszystkich towarów, nie było też ryb. Wprowadzono więc nowy zwyczaj — serwowania karpia wigilijnego podczas kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie. Wynikało to z faktu, że te ryby dość tanio i łatwo się hoduje.Canva
Karp wigilijny — tradycja
Nowy zwyczaj zakorzenił się na tyle we wszystkich domach, że dzisiaj ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez podania karpia. Co ciekawe ryba ta ma dość nietypowy smak. Nieodpowiednio przyrządzona może smakować... mułem. Na szczęście pozbyć się mulistego posmaku jest bardzo prosto. Wystarczy wymoczyć wcześniej karpia w mleku. Można też moczyć go w wodzie, polewać sokiem z cytryny, lub obkładać cebulą.Karp smażony — potrzebne składniki
Tak naprawdę, do przygotowania tej ryby nie potrzeba wielu rzeczy:- 2 filety z karpia
- 0,5 litra mleka
- mąka
- jajko
- bułka tara
- masło klarowane
Jak przyrządzić smażonego karpia? Przepis krok po kroku
Ten przepis jest bardzo prosty. Musisz jedynie pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze karpia zacznij szykować wcześniej, musi się najpierw namoczyć, a to chwilę zajmuje. Po drugie smaż na małym/ średnim ogniu. Pilnuj, żeby ryba się nie spaliła wierzchu.- Karpia umyj i zalej mlekiem w jakimś naczyniu. Zamknij szczelnie naczynie i schowaj do lodówki na kilka godzin.
- Po kilku godzinach rybę wyjmij z mleka, odsącz.
- Obtocz karpia w mące.
- Zanurz rybę w jajku.
- Obtocz w bułce tartej.
- Smaż karpia na maśle klarowanym na niezbyt dużym ogniu.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
karp wigilijny