Kap po żydowsku, cebula, rodzynki i choinka
Canva

Koniecznie musisz dolać ten składnik do sosu, karp po żydowsku będzie niesamowity!

Obłędny, boski, przepyszny karp po żydowsku. Pokochasz ten tradycyjny przepis. Wigilijna ryba w tej wersji smakuje naprawdę wyjątkowo. Nie tylko tłumiony jest mulisty posmak karpia, ale też dochodzą smakowite, aromatyczne dodatki!
Reklama

Karp po żydowsku — wiesz, co do niego dolać?

Koniecznie dolej do karpia piwo! Niektórzy zamiast tego stosują białe wytrawne wino, jednak wtedy smak jest zupełnie inny. Oczywiście, spokojnie możesz dodać napojów bezalkoholowych, chodzi tutaj wyłącznie o smak.

Nie zapominaj o przyprawach do karpia!

Sekret ryby przyrządzonej w ten sposób tkwi w przyprawach i dodatkach. Nie rezygnuj ani z goździków, ani z cytryny! Możesz też ewentualnie dodać cynamon.

Karp po żydowsku — składniki

  • 1 karp
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 150 g rodzynek
  • 4 małe cebule
  • masło klarowane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 12 goździków
  • 1 garść migdałów
  • 0,5 łyżki octu winnego
Rodzynki do karpia po żydowsku
Canva

Przepis na wigilijnego karpia — krok po kroku

  1. Karpia podziel na mniejsze części. Umyj, osusz i polej połową z soku z cytryny. Schowaj rybę do lodówki na godzinę.
  2. Posól karpia.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym. Zeszklij cebulę, dodaj też goździki.
  5. Przesmaż rybę. Rób to bardzo delikatnie.
  6. Dolej piwo, ocet winny, rodzynki, migdały i pozostały sok z cytryny.
  7. Duś wszystko pod przykryciem.

Jak podawać karpia po żydowsku?

Na Wigilii oczywiście wystarczy podać do niego pieczywo. Jednak, jeśli będziesz serwować tak przygotowaną rybę innego dnia, koniecznie podaj do nie ziemniaki! Będzie pysznie!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama