Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kutia z makaronem – przepis na wigilijne kluski z makiem
Kutia z makaronem to popularne danie wigilijne będące pewnego rodzaju modyfikacją potrawy pochodzącej z kresów wschodnich, czyli tradycyjnej kutii na bazie pszenicy i maku. W niektórych regionach Polskich pszenicę zastępuję się makaronem zwanym potocznie kluskami. Jeśli więc nie przepadasz za ziarnami pszenicy, to poniższy przepis na kutię z makaronem będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem!
Kutia z makaronem – składniki
Zarówno tradycyjna kutia, jak i jej zmodyfikowana wersja składają się z kilku bezproblemowo dostępnych (szczególnie w okresie bożonarodzeniowym) składników. Kutia z makaronem jest jednak o wiele łatwiejsza w przygotowaniu, ponieważ proces odpowiedniego obrobienia pszenicy w oryginalnym przepisie jest dość czasochłonny. Tu zamiennikiem ziaren zboża jest makaron, który ugotujesz zaledwie w kilka minut. Warto w tym miejscu podkreślić, iż najlepszym wyborem będzie tradycyjny makaron domowy, ale jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie, to śmiało możesz wykorzystać gotowy makaron jajeczny zakupiony w sklepie. Lista składników:- 500 g suchego maku
- 250 g makaronu (nitki lub świderki)
- 800 ml mleka
- 300 ml płynnego miodu
- 200 g rodzynek
- 150 g migdałów
- 120 g orzechów włoskich
- kandyzowana skórka pomarańczy (opcjonalnie)
canva.com
Jak zrobić kutię z makaronem – przygotowanie krok po kroku
Przepis jest banalnie łatwy, szczególnie gdy korzystasz z gotowego makaronu. Danie można uprościć jeszcze bardziej kupując gotową masę makową. W takiej sytuacji proces przygotowaniu sprowadza się do wymieszania gotowego maku z makaronem.- Zagotuj mleko i zalej nim ziarna maku. Najlepiej zrób to minimum 12 godziny przed przygotowywaniem potrawy
- Namoczony i odcedzony mak zmiel w maszynce do mielenia mięsa na najcieńszych oczkach. Proces ten warto powtórzyć co najmniej 3-4 razy
- Teraz czas na przygotowanie masy makowej. Wszystkie twarde bakalie (migdały i orzechy) zalej wrzątkiem i mocz przez ok. 5 minut – dzięki temu łatwiej będzie pozbyć się ich cienkich skórek. Rodzynki także zalej wrzątkiem i odcedź po 3-4 minutach
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Pamiętaj, aby nie rozgotować klusek, gdyż to może doprowadzić do powstania nieprzyjemnej w strukturze makaronowej papki
- Bakalie oraz namoczony mak wrzuć do dużej miski z ugotowanym makaronem i zalej miodem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!