Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Kompot z suszu na wigilię według przepisu Ani Starmach
Wigilijny kompot z suszonych owoców, czyli jeden z najbardziej charakterystycznych elementów wigilijnej wieczerzy w większości polskich gospodarstw domowych. Przygotowywany na słodko lub też wytrawnie, swoim wspaniałym aromatem delikatnie łaskocze nasze nosy podczas spożywania świątecznych potraw. Podobno idealny kompot z suszu to taki, który znika ze stołu już w połowie wigilijnej wieczerzy. Taki właśnie jest ten z przepisu Ani Starmach!
Kompot z suszu – dlaczego warto go pić
Suszone śliwki, gruszki oraz jabłka to dość konkretna dawka witamin, które wspomagają pracę układu nerwowego, czy odpornościowego. Dodatkowo wypicie szklanki domowego kompotu z suszonych owoców poprawia trawienie i ogólną pracę układu pokarmowego. Tak więc warto go pić zarówno w trakcie wigilijnej wieczerzy, na której króluje wiele ciężkich potraw, jak i w ciągu roku.canva.com
Wigilijny kompot z suszu – przepis Ani Starmach
Gdy zastanawiasz się, czy wigilijny kompot z suszonych owoców jest łatwy w przygotowaniu, to możesz być spokojna. Jest to bez wątpienia najprostsze danie spośród tradycyjnych potraw wigilijnych. Lista składników:- 300 g suszonych śliwek
- 200 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych jabłek
- 1 garść rodzynek
- skórka obrana z dwóch pomarańczy
- 1 laska kory cynamonowej
- 6 goździków
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 3 litry wody
Jak zrobić domowy kompot z suszu
Jeśli masz już wszystkie składniki, to pora zabrać się do pracy! Proces przygotowywani nie pochłania dużo uwagi, więc w międzyczasie możesz zająć się także doglądaniem pozostałych dań.- Do dużego garnka wrzuć suszone owoce, goździki, rodzynki oraz skórkę obraną z dwóch pomarańczy, a następnie zalej wszystko trzema litrami wody
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut
- Po tym czasie wyjmij z naczynia korę cynamonu oraz wygotowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kompot pozostaw do przestygnięcia
- Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować wigilijny kompot w wersji wytrawnej, to nie dodawaj miodu. Jeśli jednak chcesz go dosłodzić, to wlej miód do garnka zaraz po wyłączeniu palnika kuchennego, a następnie bardzo dobrze wymieszaj
- Dla uzyskania krystalicznej czystości napoju możesz przecedzić go przez gazę, ale nie jest to konieczne. Kompot z pływającymi kawałkami suszonych owoców ma nieco bardziej swojski i naturalny charakter
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!