Dietetyczne przekąski na sylwestra, czyli smacznie i zdrowo

Sylwestrowa domówka ze znajomymi to nie tylko świetna zabawa, ale i ciekawe menu pełne sylwestrowych przekąsek, które, mimo iż doskonale smakują, to zazwyczaj nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Dietetyczne przekąski na imprezie z pewnością będą interesującym urozmaiceniem, ale i również miłym ukłonem w stronę osób będących na diecie. Jak je przygotować?

Dietetyczne przekąski na sylwestra

Imprezowe menu to nie tylko tłuste i ciężkie dla żołądka zakąski. Zamówienie pizzy jest oczywiście łatwiejsze od przygotowywania czegoś na własną rękę. Mimo wszystko warto się przełamać i zrobić niespodziankę swojemu żołądkowi dzięki takim potrawom jak: kotlety z kalafiora, placki z kabaczka, czy kotlety z cukinii. Sprawdź również szybkie przepis na pieczone marchewki oraz szaszłyki z kurczakiem i warzywami.

Pieczone marchewki

Składniki:
  • 1-2 kg marchewek
  • oliwa z oliwek
  • suszony rozmaryn
  • przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie: Marchewki umyj, poodcinaj końce, ale nie obieraj ich ze skórki. Dokładnie osuszone warzywa pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do miski. Wlej dwie łyżki oliwy z oliwek, dodaj odrobinę suszonego rozmarynu i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zamarynowane marchewki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzany do 180° (termoobieg).
canva.com

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczak
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 10-15 pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj i pokrój na kawałki średniej wielkości, a następnie wrzuć do dużej miski. Wlej do mięsa jedną łyżkę oliwy, odpraw do smaku i przeciśnij ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na minimum 20 minut
  2. Papryki pokrój w średnią kostkę, pieczarki poprzekrawaj na połówki, ziemniaki pokrój w łódeczki, natomiast przepołowione cebule porozdzielaj na warstwy. Wszystkie warzywa wrzuć do kolejnej miski i również dopraw solą oraz rozmarynem. Przeciśnij ząbek czosnku, wlej 1 łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj
  3. Gdy kurczak się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyki do szaszłyków. Kolejność i poszczególne kombinacje zależą tylko od Twojej wyobraźni
  4. Gotowe do upieczenia szaszłyki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180°C (termoobieg) piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut w zależności od grubości zarówno mięsa, jak i pokrojonych warzyw
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł