Śledzie w śmietanie — jak je zrobić krok po kroku?

Śledzie to niezwykle zdrowe i pyszne ryby. Ich smak jest bardzo charakterystyczny. Możesz podać je jako przekąskę, przystawkę, a nawet składnik obiadu. Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie, które zna prawie każdy. Są bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Sprawdź jak prawidłowo przygotować te smakowite ryby.

Śledzie — samo zdrowie

Śledzie to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają dużo składników odżywczych, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto mieć je w swojej diecie. Niektórzy uważają, że to ryby, które należy podawać tylko na przyjęciach. Nic bardziej mylnego. Śledzie doskonale sprawdzają się w codziennym jadłospisie.
Canva

Śledzie w śmietanie — składniki, które będą potrzebne

Z części produktów możesz zrezygnować, na przykład z majonezu, korniszonów czy octu. Niezbędne jest za to jabłko, to sekretny składnik, bez którego dnie nie będzie smakować jak trzeba.
  • 0,5 kg filetów śledziowych z oleju ala'matias
  • 2 jabłka
  • 250-300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 małe korniszony
  • 1 duża garść koperku
  • sól
  • czarny mielony pieprz
Canva

Śledzie w śmietanie — dokładny przepis

Jeśli wybierzesz filety śledziowe ala'matias z oleju, nie będziesz mieć dużo pracy. Nie trzeba ich namaczać, wystarczy tylko wyczyścić przed przyrządzeniem. Pozostałe czynności są bardzo proste.
  1. Śledzie porządnie oczyść z oleju. W razie potrzeby przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Ryby pokrój na małe kawałki, polej octem, zamieszaj i schowaj do lodówki.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Sparz ją wrzątkiem.
  4. Obierz jabłka. Pokrój korniszony i jabłka w drobną kosteczkę.
  5. Jabłka, cebulę, korniszony wymieszaj.
  6. Do jabłek z warzywami dodać śmietanę z majonezem. Wymieszaj.
  7. Dodaj śledzie i koperek. Znowu delikatnie wymieszaj całość.
  8. Śledzie w śmietanie schowaj na 12 godzin w zamkniętym pojemniku do lodówki.

Śledzie w śmietanie — z czym można je podać?

Śledzie w śmietanie są pyszne w połączeniu z ciemnym pieczywem. Obłędnie smakują zwłaszcza podane na pumperniklu. Co ciekawe, ryby przyrządzone w ten sposób dobrze komponują się też z... ziemniakami. Są naprawdę sycącą i przede wszystkim zdrową opcją obiadową.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł