Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Śledzie w śmietanie — jak je zrobić krok po kroku?
(Aktualizacja: 01 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śledzie to niezwykle zdrowe i pyszne ryby. Ich smak jest bardzo charakterystyczny. Możesz podać je jako przekąskę, przystawkę, a nawet składnik obiadu. Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie, które zna prawie każdy. Są bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Sprawdź jak prawidłowo przygotować te smakowite ryby.
Śledzie — samo zdrowie
Śledzie to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają dużo składników odżywczych, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto mieć je w swojej diecie. Niektórzy uważają, że to ryby, które należy podawać tylko na przyjęciach. Nic bardziej mylnego. Śledzie doskonale sprawdzają się w codziennym jadłospisie.Canva
Śledzie w śmietanie — składniki, które będą potrzebne
Z części produktów możesz zrezygnować, na przykład z majonezu, korniszonów czy octu. Niezbędne jest za to jabłko, to sekretny składnik, bez którego dnie nie będzie smakować jak trzeba.- 0,5 kg filetów śledziowych z oleju ala'matias
- 2 jabłka
- 250-300 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 duża cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka majonezu
- 3 małe korniszony
- 1 duża garść koperku
- sól
- czarny mielony pieprz
Canva
Śledzie w śmietanie — dokładny przepis
Jeśli wybierzesz filety śledziowe ala'matias z oleju, nie będziesz mieć dużo pracy. Nie trzeba ich namaczać, wystarczy tylko wyczyścić przed przyrządzeniem. Pozostałe czynności są bardzo proste.- Śledzie porządnie oczyść z oleju. W razie potrzeby przepłucz pod bieżącą wodą.
- Ryby pokrój na małe kawałki, polej octem, zamieszaj i schowaj do lodówki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Sparz ją wrzątkiem.
- Obierz jabłka. Pokrój korniszony i jabłka w drobną kosteczkę.
- Jabłka, cebulę, korniszony wymieszaj.
- Do jabłek z warzywami dodać śmietanę z majonezem. Wymieszaj.
- Dodaj śledzie i koperek. Znowu delikatnie wymieszaj całość.
- Śledzie w śmietanie schowaj na 12 godzin w zamkniętym pojemniku do lodówki.
Śledzie w śmietanie — z czym można je podać?
Śledzie w śmietanie są pyszne w połączeniu z ciemnym pieczywem. Obłędnie smakują zwłaszcza podane na pumperniklu. Co ciekawe, ryby przyrządzone w ten sposób dobrze komponują się też z... ziemniakami. Są naprawdę sycącą i przede wszystkim zdrową opcją obiadową.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowe śledzie w oleju wujka Staszka. Są mięciutkie i białe!
W każdej rodzinie jest przynajmniej jeden magik kuchenny, który potrafi stworzyć dania, które rozpalają podniebienia i pozostawiają niezapomniane smaki w pamięci. W przypadku wujka Staszka jest to ekspresowe przygotowanie śledzi w oleju.
Śledzie z żurawiną babci Klementyny. Tego smaku nie da się zapomnieć
Kuchnia pełna jest magicznych wspomnień i rodzinnych tradycji. Jednym z takich wyjątkowych smaków, które trudno jest zapomnieć, są śledzie z żurawiną według receptury Babci Klementyny. To danie nie tylko kusi wyjątkowym połączeniem smaków, ale także przenosi nas w czasie do serdecznych chwil spędzonych w gronie rodziny.
Śledzie z cebulką wedle przepisu siostry Klementyny. Są obłędne!
Śledzie to danie, które kojarzy nam się z tradycją, smakiem dzieciństwa i rodzinnych uroczystości. Jednakże, aby zachwycić swoich gości lub sprawić sobie wyjątkową przyjemność, warto wykorzystać wyjątkowy przepis. Przedstawiamy Ci tajemnicę siostry Klementyny - wyjątkowego sposobu na przyrządzenie śledzi z cebulką, które rozpływają się w ustach i zapadają w pamięć na długo.