Ciasto z orzechami nerkowca na dwa sposoby – szybkie przepisy

Ciasto z orzechami nerkowca to prawdziwa uczta dla oddanych wielbicieli tego gatunku orzechów. Przygotowaliśmy dwie propozycje szybkich deserów, których zorganizowanie, mimo iż nie sprowadza się do wizyty w cukierni, to jest równie przyjemne i mało inwazyjne dla Twojej kuchni. Jeśli więc zastanawiasz się, jak zrobić pyszne ciasto z orzechami nerkowca, to jesteś w dobrym miejscu!

Przepis na ciasto z orzechami nerkowca bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia to doskonały sposób na deser bez użycia piekarnika, który może być równie smaczny i wyjątkowy w swojej prostocie. W tym przepisie bardzo dobrze sprawdzą się zarówno orzechy nerkowca, jak i pozostałe odmiany orzechów. Lista składników:
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 1 duże opakowanie klasycznych herbatników
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • puszka masy kajmakowej
  • 700 g twarogu lub masy serowej na sernik
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • dwa budynie waniliowe
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Zacznij od przygotowania masy serowej: w większym garnku rozpuść masło i dodaj do niego twaróg oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera
  2. Następnie dodaj jajka i ponownie dobrze wymieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej masy
  3. Garnek z masą serową wstaw na minimalny ogień i delikatnie podgrzej
  4. Wlej do sera rozpuszczone w mleku budynie i przez cały czas mieszając podgrzewaj garnek do momentu aż budynie zaczną gęstnieć
  5. W formie tortowej rozłóż herbatniki, a na nich biszkopty i zalej przygotowaną masą z twarogu
  6. Gdy całość przestygnie rozsmaruj na powierzchni cienką warstwę masy kajmakowej i posyp uprażonymi orzeszkami nerkowca
canva.com

Brownie z orzechami nerkowca

Domowe brownie z roku na rok cieszy się stale rosnącą popularnością wśród smacznych ciast, które możesz przygotować w mniej niż 60 minut. Lista składników:
  • 150 g orzechów nerkowca
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Orzechy drobno posiekaj lub zmiel w moździerzu
  2. Czekoladę rozpuść w szklanej misce umieszczonej w garnku z wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna)
  3. Do większej miski dodaj wszystkie pozostałe składniki razem z posiekanymi orzechami i zalej rozpuszczoną czekoladą
  4. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej lekko ciągnącej masy
  5. Przygotowane ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę/blaszkę
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 35 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od głębokości użytej foremki, dlatego też warto kontrolować stan wypieczenia ciasta przy użyciu drewnianego patyczka
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł