Placuszki bananowe - szybki i banalnie prosty przepis

Placuszki bananowe to danie, które każdy jest w stanie wykonać. Potrzebne są do nich tylko trzy składniki. Idealnie nadają się dla dzieci. Maluchy uwielbiają takie przysmaki. Co najważniejsze, placuszki bananowe są też przepyszne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Są świetne jako śniadanie, podwieczorek, czy przekąski między posiłkami.

Placuszki bananowe — niezbędne składniki

Tak naprawdę, nie licząc oleju użytego do smażenia, do wykonania tych placuszków potrzebne są tylko 3 produkty. Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować, wtedy wykorzysta się więcej składników. Poniżej podana jest lista tylko tych podstawowych:
  • 5 bananów
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia
Canva

Placuszki bananowe, jak je zrobić krok po kroku

Same czynności, które trzeba wykonać, są banalnie proste. Jeśli chodzi o czas, potrzebny do wykonania placuszków — jest zależny od tego, jaką ilość planuje się wykonać. Kiedy wyjdzie więcej ciasta, ich smażenie zajmuje dłuższą chwilę.
  1. Rozbić jajka do miski. Roztrzepać widelcem albo trzepaczką.
  2. Obrać banany ze skórki.
  3. Rozgnieść banany widelcem.
  4. Połączyć banany z jajkami.
  5. Wsypać mąkę. Delikatnie wymieszać ze wszystkim.
  6. Rozgrzać patelnię. Wylać na nią odrobinę oleju.
  7. Łyżką nakładać ciasto na patelnię.
  8. Po chwili przewrócić placuszki na drugą stronę.
  9. Smażyć przez moment.
  10. Gotowe placuszki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odsączyć z tłuszczu.
  11. W międzyczasie smażyć kolejną partię placuszków. W razie potrzeby należy dolewać oleju na patelnię.
Placuszki można podawać od razu, same bądź udekorowane cukrem pudrem, lub owocami. Można też podać je ze śmietaną lub jakimś słodkim syropem czy miodem.
Canva

Placuszki — jakie jeszcze można zrobić?

Placuszki, to takie danie, które ma nieskończoną liczbę wariacji. Banany można z powodzeniem zastąpić innymi owocami (jabłka, musy) albo... warzywami (marchewka, cukinia, ziemniaki). Do surowego ciasta można dodać jogurt, śmietanę, twaróg syrop z daktyli, cukier czy cukier puder. Trudno znaleźć zamiennik do jajek, za to w przypadku mąki, można wykorzystywać różne jej gatunki. Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, ma szansę wypróbować różne opcje i wybrać tę, która smakuje mu najlepiej.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł