Mąka z orzechów nerkowca – przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Mąka z orzechów nerkowca to świetny zamiennik tradycyjnych mąk. Jej walory docenią szczególnie osoby uczulone na gluten lub będące na diecie bezglutenowej z innych powodów zdrowotnych. Wyjątkowo delikatny maślano-słodki smak mąki z nerkowców doskonale wpisuje się w potrawy deserowe, ale i nie tylko. Wyjaśniamy jak powstaje orzechowa mąka i do czego możesz ją wykorzystać.

Jak zrobić mąkę z orzechów nerkowca

Mąka z orzechów nerkowca to nic innego jak zmielone na drobny pył orzechy nerkowca. W domowych warunkach możesz przygotować ją przy użyciu blendera lub młynka do kawy. Po pierwszym mieleniu orzechów należy przesiać je przez sitko, a zatrzymane w nim orzechowe drobinki ponownie przepuścić przez mielące narzędzie i tak do skutku. Czy warto przygotowywać samodzielnie mąkę z nerkowców? Nie warto. Koszt orzechów potrzebnych do zrobienia mąki jest porównywalny do ceny gotowej mąki, którą możesz zakupić w sklepie ze zdrową żywnością, a także w niektórych dyskontach i sklepach wielkopowierzchniowych. Jeśli więc nie lubisz utrudniać sobie życia zbędnym bałaganem w kuchni, to najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta w sklepie.
canva.com

Mąka z orzechów nerkowca – zastosowanie w kuchni

Orzechowa mąka z nerkowców to obowiązkowa pozycja na liście zakupów osób przestrzegających diety bezglutenowej. Idealnie nadaje się do zarówno słodkich, jak i słonych wypieków. Bez najmniejszych problemów przygotujesz z niej domowy chleb, bułki, ciasto na bezglutenową pizzę, czy słodkie babeczki lub dietetyczne ciasta. Zastosowanie mąki orzechowej jest niemalże takie samo, jak w przypadku tradycyjnych mąk glutenowych. Poza wypiekami śmiało możesz wykorzystać ją do zagęszczania sosów, czy panierowania ryb i kotletów schabowych.

Mąka z orzechów, a zwykła mąka

Mimo iż zbożowe mąki są mniej kaloryczne, to ich spożywanie nie zawsze idzie w parze ze zdrowym odżywianiem szczególnie w przypadku osób cierpiących na skazę glutenową. Poza tym mąka z orzechów nerkowca zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, które niejednokrotnie mogą stanowić istotny element diety w walce z niedoborami żywieniowymi. Warto również zwrócić uwagę na aspekt związany z doznaniami smakowymi, które w przypadku mąk orzechowych są naprawdę niepowtarzalne. Pizza na klasycznym cieście zrobionym z mąki pszennej brzmi dobrze, lecz nic już nie będzie takie samo, gdy skosztujesz jej bezglutenową wersję na bazie mąki z orzechów nerkowca. Skusisz się?
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł