10 sposobów na sałatkę owocową

Sałatka owocowa jest przez nas bardzo lubiana, jednak najczęściej przygotowujemy ją w porze letniej, gdy mamy dostęp do wielu wspaniałych sezonowych rodzajów. Pamiętajmy, że będzie ona świetnym mniejszym posiłkiem o każdej porze roku. Może również zastąpić słodką przekąskę. Wybierajmy różne owoce, które akurat są w sklepach.
Proponujemy kilka naszych propozycji na owocowe sałatki o różnych porach roku:

1. Letnia

Truskawki, maliny, borówki lub jagody, do tego banan. Większe owoce należy pokroić, tak aby wszystkie składniki były zbliżonej wielkości. Do ich połączenia najlepiej użyć jogurtu naturalnego, świetnie sprawdzi się również taki typu greckiego lub kozi.

2. Zimowa

Gdy na dworze chłód odpowiednie połączenie owoców może dodać nam energii. Jabłko, gruszka, banan, kiwi, winogrona, pomarańcza lub mandarynka. Bardzo prosta propozycja. Podobnie jak w poprzedniej łączymy wszystko jogurtem naturalnym. Zimą warto dosypać nieco cynamonu. Podkreśli smak owoców, a dodatkowo przyprawa korzenna trochę nas rozgrzeje.

3. Tropikalna

Mango, banan, melon, kiwi, może być również liczi, ananas czy granat. Możemy dodać jogurt naturalny, kefir, maślankę lub zjeść same owoce.

4. Z granatem

Jest to owoc o ograniczonej popularności w naszym kraju. Ziarenka wystukujemy z przekrojonego owocu. Dodać możemy właściwie każdy owoc jaki nam smakuje. W większości sałatek owocowych świetnie sprawdza się banan ze względu na swoją konsystencję, która pomaga połączyć składniki. Granat można połączyć z winogronami rodzynkowymi oraz owocami zarówno polskimi jak i tymi tropikalnymi. Jeśli wybierzemy same słodkie owoce i zrezygnujemy z jogurtu całość można delikatnie skropić sokiem z cytryny.

5. Arbuzowa

Kawałek arbuza kroimy w kostki, banan, kiwi, gruszki, jabłka, winogrona bez pestek, maliny. Całość doprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Ze względu na składniki mamy możliwość przygotowania jej latem. Świeży arbuz i maliny dostępne są jedynie w ciepłej porze roku. Jeśli jednak uda nam się dostać arbuza, możemy zdecydować się na mrożone maliny. Miód nas rozgrzeje w chłodne dni.

6. Z otrębami

Banan, kiwi, pomarańcza, mango, granat, granulowane otręby śliwkowe, jogurt grecki, miód, sok ananasowy. Składniki dokładnie kroimy na równe kosteczki, doprawiamy. Pyszna i zdrowa.

7. Z lodami

Jeśli ma być dietetyczna zdecyduj się na sorbet owocowy, jeśli nie wybierz ulubione lody. Do tego banan, kiwi, mango i melon. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy cynamonem. Idealne orzeźwienie na upalny dzień.

8. Egzotyczna

Mango, kokos, papaja, pitaja, ananas, physalis, karambola. Owoce kroimy na niewielkie kawałki. Całość kropimy sokiem z limonki.

9. Letnie owoce z lodami

Truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, śliwki. Owoce mieszamy i układamy na lodach. Można ułożyć w miseczce nawet 3 różne gałki o wybranych smakach.

10. Owoce w szklance

Układamy owoce warstwowo. Truskawki, banan, pomarańcza, jabłko, płatki migdała, kiwi, borówka amerykańska. Wierzch pokrywamy jogurtem naturalnym i posypujemy pokruszonymi ciastami owsianymi. Marta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł