Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak wyhodować owies, rzeżuchę i trawkę na wielkanocny stół?
Świąteczny stół nie może obyć się bez pisanek, bazi, wielkanocnego zajączka i … zielonej trawki. Piękne zielone roślinki można kupić w sklepie, ale można je również wyhodować samodzielnie, co wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne.
Zielona trawka - czyli co?
Jako „trawki” do ozdobienia stołu wielkanocnego najczęściej wykorzystuje się rzeżuchę oraz zboża takie jak pszenica, owies czy żyto. Warto je przygotować nieco wcześniej, tak aby podczas świąt wyglądały wspaniale.Przepis na rzeżuchę
Uprawę wielkanocnej rzeżuchy należy rozpocząć około tygodnia przed świętami. Nasiona tej rośliny można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, a przed świętami pojawiają się one również na stoiskach w marketach. Rzeżuchę można wysiać do doniczki z ziemią lub na naczyniu przykrytym grubą warstwą wilgotnej ligniny lub waty. Niezależnie jakie podłoże wybierzesz, nasionka należy rozsypać na jego powierzchni. Naczynie z podłożem i nasionkami należy ustawić w ciepłym miejscu i pozostawić do skiełkowania. Warto pamiętać, aby podłoże było cały czas wilgotne, ale nie mokre. Jeśli będzie za dużo wody, wówczas nasionka zgniją i nic nie urośnie. Jeśli wszystko dobrze zrobiłaś to 5-6 dniach w pojemniku pojawi się wspaniała, gęsta rzeżucha idealna na świąteczny stroik. Jak widzisz, rzeżucha jest bardzo prosta w uprawie. Warto wiedzieć, że jest ona nie tylko piękną ozdobą świąteczną, ale również wspaniałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Rzeżucha dostarcza organizmowi wielu minerałów niezbędnych do zdrowego funkcjonowania, toteż dobrym pomysłem jest jej uprawa nie tylko w okresie wielkanocnym, ale przez całą zimę.Uprawa zboża
Drugą rośliną, która równie często wykorzystuje się jako „trawki” wielkanocnej jest owies. Nieco rzadziej spotkać można także inne gatunki zbóż takie jak pszenica czy żyto. Jeśli chcesz mieć na swoim stole ozdoby z pięknym zielonym trawnikiem zacznij uprawę zboża niecałe dwa tygodnie przed świętami. Nasiona owsa, pszenicy czy żyta można dostać od znajomego rolnika lub kupić w sklepie ogrodniczym lub zoologicznym. Do uprawy zboża najlepiej wykorzystać pojemnik z ziemią. Nasiona wysiej i przykryj centymetrową warstwą gleby. Na koniec wszystko delikatnie podlej. Naczynie z wysianym zbożem postaw w ciepłym miejscu. Bardzo ważne jest podlewanie zboża. Musisz zadbać, aby ziemia była stale wilgotna, ale nie mokra. Jeśli w pojemniku będzie zbyt mokro, wówczas ziarno zgnije zamiast wykiełkować. Dbając o wysiane nasionka już po 8-10 dniach powinnaś mieć piękną trawkę dla wielkanocnego baranka. AgnieszkaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.