Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Aranżacja wielkanocnego stołu
Święta wielkanocne są najważniejszymi w kulturze chrześcijańskiej. Śniadanie jakie w tym czasie organizujemy dla wielu rodzin jest najbardziej uroczystym i najistotniejszym w całym roku. Jak więc odpowiednio się przygotować i zagospodarować stół aby oddać zaangażowanie i powagę tych dni. Przedstawiamy nasze podpowiedzi.
Jajka
Najważniejszym symbolem wielkanocnym są jajka. Ich miejsce na stole powinno być odpowiednio podkreślone. Na blacie kładziemy czysty, biały obrus. W dzisiejszych czasach często spotykamy bardzo kolorowe i symboliczne. Również są piękne jednak jeśli zależy nam na właściwym wyeksponowaniu innych dekoracji i podkreśleniu charakteru świąt warto zdecydować się na ten w kolorze białym. Centralne miejsce na stole powinien zająć koszyczek ze święconką lub półmisek, na który przełożymy pokarmy poświęcone w kościele. Obok ustawmy cukrowego baranka. Pozostałe elementy na stole powinny ze sobą idealnie współgrać i tworzyć jednolitą całość. Zastawę dopasowujemy do potraw jakie będą spożywane.Sztućce i zastawa
Wiele kompletów stanowi wyjątkową ozdobę, której nie ma konieczności niczym upiększać. Pięknie sprawdzają się sztućce ze srebra i elegancka zastawa. Odpowiednio dobrane elementy sprawiają, że nie ma konieczności dodawania nowych ozdób np. poprzez dodatkowe, często tandetne elementy dekoracyjne wykonane z plastiku. Ustawiamy pełną zastawę, która umożliwi jedzenie wszystkich posiłków. Sztućce do kolejnych dań układamy obok talerza w kolejności w jakiej będą używane, rozpoczynając od zewnętrznej strony. Po lewej stronie widelce, po prawej noże, łyżki do zupy po prawej, deserowe nad talerzem.Dekoracja
Najtrafniejsze będą te naturalne. Możemy postawić ozdobioną kolorowo rzeżuchę lub świeże kwiaty. Nie powinny być za wysokie i obszerne aby stół nie sprawiał wrażenie nadmiernie przeładowanego i aby goście mieli poczucie pełnej swobody w sięganiu po kolejne potrawy. W domach gdzie są dzieci idealne będą ozdoby wykonane własnoręcznie. Maluchom da to dużą satysfakcję, i jednocześnie będą one cieszyć oko wszystkich dorosłych gości. Zadbajmy aby stół wielkanocny kojarzył się z elegancją i wiosną. W końcu te święta są związane właśnie z tą porą roku. Piękne odcienie zieleni, żółci, pomarańczy i bieli z pewnością podkreślą wyjątkowość tych dni. Jeśli nie ma dzieci i sami nie mamy zbytnich zdolności manualnych możemy zdecydować się na piękne stonowane ozdoby z tych dostępnych w tym okresie we wszystkich sklepach. Odpowiednie ich dobranie stworzy właściwy nastrój i atmosferę. Nawet jeśli ktoś nie czuje atmosfery świąt to odpowiednie skomponowanie stroju przeniesie go we właściwy wymiar i poczuje się znacznie lepiej. Oddanie ich wyjątkowości bardzo często sprowadza się do niewielkiej ilości elementów pięknie ze sobą połączonych. Wystarczy nasze wyczucie estetyki i upodobania, a święta wielkanocne przy rodzinnym stole będą wyjątkowe i niezapomniane. MartaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.