Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dieta bezglutenowa – plusy i minusy, jak na nią przejść
Dieta bezglutenowa wykorzystywana jest przede wszystkim przez osoby cierpiące na celiakię, chorobę uwarunkowaną autoimmunologicznie. Gluten zawiera w sobie pewnego rodzaju białka nazywane prolaminami. Organizmy osób chorych nie są w stanie „normalnie” przyjmować właśnie tego rodzaju białek, pojawia się mocna odpowiedź układu autoimmunologicznego próbującego poradzić sobie z występującym problemem.
W najczęstszej klasycznej postaci choroby wśród ogólnych objawów występują: bóle brzucha, biegunki, nieprzyjemne wzdęcia, spadek masy ciała, niedokrwistość, a u dzieci - zahamowanie dalszego, naturalnego wzrostu i dojrzewania.
Największa zaleta diety bezglutenowej – zdrowe i szczęśliwe życie
Największym plusem, a jednocześnie największą pobudką do wprowadzenia diety bezglutenowej jest bezpieczne, normalne i zdrowe życie codziennie. Dotyczy to osób chorych na jakąkolwiek formę celiakii, zarówno w postaci klasycznej – opisywanej powyżej, czy w postaci ukrytej, niemej lub potencjalnej. Wprowadzenie diety bezglutenowej do codziennego życia jest szczególnie dobroczynne dla małych dzieci i dojrzewających nastolatków, u których zahamowanie wzrostu ciała i zahamowanie przybierania masy ciała mogłoby być druzgocące w skutkach. Zatrzymanie dojrzewania w wieku dziecięcym i nastoletnim jest szczególnie niezdrowe dla przyszłego dorosłego życia. U osób dorosłych, prócz wyhamowania nieprzyjemnych opisanych objawów, dieta bezglutenowa pozwala na powstrzymanie dalszego uszkadzania kosmków jelitowych.Wady diety bezglutenowej, czyli kto powinien ją stosować
Dieta bezglutenowa jest absolutnie szkodliwa dla osób zdrowych, normalnie trawiących gluten i nieposiadających żadnych problemów z jego tolerancją. Wykluczenie składników zbożowych ze swojej diety całkowicie pozbawia nas bogatego źródła węglowodanów, które są bezwzględnie podstawowym składnikiem potrzebnym do prawidłowego rozwoju i codziennego funkcjonowania organizmu. Pełnią w ludzkim organizmie wiele ważkich funkcji, w tych funkcje zapasowe, transportowe, budulcowe, energetyczne czy związane chociażby z krzepnięciem krwi. Na dietę bezglutenową powinny przejść osoby:- Chorujące na celiakię i mające problemy z przyswajaniem glutenu
- Mające alergię na gluten. Około 10-20 proc. osób z alergią pokarmową ma problemy z uczuleniem również na gluten.
- Mała ilość błonnika, co nie sprzyja prawidłowej pracy jelit
- Niewielka ilość witamin z grupy B i żelaza
Podstawy diety bezglutenowej…
…czyli krótki wstęp poradnikowy dla początkujących. Po pierwsze gluten związany jest generalnie z białkami roślinnymi występującymi w ziarnach zbóż. Z diety należy wyeliminować przede wszystkim produkty z przetworzonych lub naturalnych: żyta, jęczmienia i pszenicy. W przypadku owsa – lekarze i naukowcy są sporni, co do przymusu wykluczania go z diety. Według niektórych badań nie jest on szkodliwy dla ok. 95 proc. osób z nietolerancją glutenu, w przypadku kiedy nie jest zanieczyszczony innymi produktami zbożowymi zawierającymi ten nieprzychylny związek białek.Jak przygotować się do diety?
Ważnym składnikiem w kuchni może okazać się jodyna lub dostępny w aptekach płyn Lugola. Składniki, które chcemy wykluczyć z diety, a co do których nie jesteśmy pewni, czy zawierają gluten należy połączyć z kroplą rozcieńczonej jodyny lub płynu Lugola. Z dużą dozą prawdopodobieństwa dany produkt zawiera gluten, jeśli cała mieszanina zabarwi się na kolor mocno granatowy, wpadający w czarny.Które składniki należy odrzucić?
Gluten to nie tylko zboża. Ze względu na swoje zastosowanie w przemyśle i świetne zachowywanie zapachu często wykorzystywany jest przy produkcji różnego rodzaju produktów. Glutenu można spodziewać się w:- Wędlinach
- Jogurtach i sosach
- Czekoladzie
- Przyprawach
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Uczulenie na gluten: Wiesz jak je rozpoznać?
Uczulenie na gluten, znane również jako nietolerancja glutenu, jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, dotykającym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gluten, będący białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, może wywoływać różnego rodzaju objawy i dolegliwości. W tym artykule dowiesz się, jak rozpoznać uczulenie na gluten oraz jak sobie z nim radzić.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.
Naleśniki z mąki kukurydzianej - bezglutenowy HIT!
Czy kiedykolwiek próbowałeś naleśników z mąki kukurydzianej? To pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Naleśniki z mąki kukurydzianej są również idealne dla osób na diecie bezglutenowej. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te smaczne naleśniki oraz jak je podawać. Przeczytaj dalej, aby poznać kilka przydatnych porad dotyczących ich przygotowania.