Tęczowy talerz uchroni Cię przed rakiem

Warzywa oraz owoce zawierają w sobie wiele naturalnych barwników. Większość z tych substancji posiada  właściwości antyoksydacyjne, które zwalczają wolne rodniki zwiększające ryzyko rozwoju nowotworu.  Stąd też im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej.
Białe i kremowe Warzywa i owoce w kolorze białym takie jak czosnek, cebula, chrzan, cykoria czy rzodkiewka warto umieszczać na talerzu, ponieważ chronią przed rozwojem raka piersi, prostaty oraz żołądka. Warzywa te mają wyrazisty smak i świetnie nadają się jako dodatek do wielu dań. Zielone Zielone warzywa doskonale prezentują się na talerzu. Brokuły, kapusta czy brukselka świetnie nadają się na zupę czy jako jarzynka do drugiego dania. Rzeżucha wspaniale sprawdzi się jako składnik surówek lub dodatek do kanapek. Zielone warzywa warto włączyć do menu, ponieważ zawarte w nich glikozydy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej. Niebieskie Niebieskie warzywa i owoce zawierają antocyjany, które powodują niszczenie komórek z wadliwym kodem genetycznym. Uszkodzone w ten sposób komórki mają predyspozycje do przeobrażania się w komórki rakowe. Niebieski kolor można znaleźć w śliwkach, czarnych borówkach, jeżynach, czarnej porzeczce czy bakłażanie. Żółto- pomarańczowe Kolor żółty i pomarańczowy mają warzywa i owoce zawierające karetonoidy. Związki z tej grupy chronią m.in. przed nowotworami płuc. Karetonoidy  mają w sobie pomarańcze, cytryny, brzoskwinie, ananasy, papryka żółta, marchew czy dynia. Można z nich robić sałatki, surówki ale również wiele z nich wspaniale smakuje na surowo. Czerwone Pomidory, buraczki, czerwona fasola, truskawki arbuzy czy papaja to warzywa i owoce zawierające likopen. Najwięcej tej substancji jest w pomidorach, które warto jeść pod każdą postacią. Likopen zalecany jest szczególnie panom, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty. Żółto-zielone Warzywa w tej kolorystyce zawierają luteinę i zeaksantynę, które blokują namnażanie się komórek nowotworowych. Najbardziej skuteczne są w przypadku nowotworów skóry i trzustki. Do tej grupy można zaliczyć melon miodowy, brokuły, kiwi, szpinak, brokuły czy sałatę rzymską. Jak można zauważyć profilaktyka nowotworowa może być nie tylko smaczna ale również niezwykle barwna.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł