4 sposoby na dietetyczny obiad

W dzisiejszych czasach wielu z nas przykłada wielką wagę do tego co je. Spożywane przez nas posiłki najczęściej muszą być zdrowe i dietetyczne, szczególnie u pań, które dbają o linię lub chcą schudnąć. Obecnie w sklepach mamy ogromny wybór produktów i możemy korzystać z bogactwa składników pochodzących z całego świata. Dzięki temu nasza codzienna dieta staje się bardziej urozmaicona i zdrowsza. Przedstawiamy kilka pomysłów na przygotowanie dietetycznego obiadu:
  1. Dietetyczne kotleciki z tuńczyka z sałatą i brązowym ryżem
Składniki : 1 lekki serek wiejski, 1 białko jajka, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki stołowe otrąb owsianych, 1 korniszon, sól, pieprz, brązowy ryż, mix sałat, garść ziaren słonecznika, 1 pomidor, sos balsamico. Przygotowanie : w misce roztrzepujemy białko. Dodajemy serek wiejski, dokładnie odsączonego tuńczyka, otręby owsiane i pokrojonego w małą kostkę korniszona. Składniki dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy na patelni teflonowej nie dodając tłuszczu. W między czasie gotujemy brązowy ryż na sypko. Na suchej patelni obsmażamy nasiona słonecznika, dodajemy do nich ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Mix sałat mieszamy z pomidorem ,na koniec polewamy sosem balsamico.
  1. Zapiekanka z kurczakiem i kaszą gryczaną
Składniki : 1 opakowanie kaszy gryczanej (100 g), 100 g konserwowego groszku, 100 g kukurydzy konserwowej, 100 g marchewki konserwowej, 1 serek wiejki lekki, pojedyncza pierś z kurczaka, zioła prowansalskie, pieprz, curry, 1-2 ząbki czosnku. Przygotowanie : Kasze gotujemy zgodnie z wskazaniem z opakowania. W miedzy czasie kurczaka kroimy na drobne kawałki doprawiamy pieprzem oraz curry. Mięso smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.  Gdy kasza się ugotuje należy ją przelać zimną wodą aby przestudzić, a następnie przesypać do miski i doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dnie układamy kasze, następnie warstwami kukurydze, groszek i marchewkę, usmażone mięso. Serek wiejski doprawiamy bazylią, pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i wylewamy na wierzch. Naczynie przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni i zapiekamy danie przez około 30minut.
  1. Gulasz drobiowy
Składniki : ½ piersi z kurczaka, ½ brokuł, 1 duża marchewka, ½ puszki groszku, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, kasza jaglana. Przygotowanie : Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, mięso doprawiamy przyprawą uniwersalną. Podsmażamy razem na oleju rzepakowym. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, brokuły myjemy i następnie blanszujemy, groszek odcedzamy z zalewy. Dodajemy warzywa do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Gotujemy aż składniki będą miękkie. Podajemy z kaszą jaglaną.
  1. Ryba na parze
Składniki : filet z dorsza, brokuły, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, jogurt naturalny, pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie, kasza gryczana. Przygotowanie : filet z dorsza doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym układamy w naczyniu do gotowania na parze lub w parowarze. Brokuły możemy ugotować w wodzie (około 7 minut) lub również na parze. Kasze gryczaną gotujemy w wodzie lub na parze (zależnie od tego czy posiadamy parowar czy jedno naczynie). Na talerzu układamy rybę, obok kaszę i brokuły. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i kładziemy miedzy kawałki brokuł. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi i polewamy warzywa. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Do ryby można podać kawałek cytryny.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł