5 sposobów na przyrządzenie łososia w piekarniku

Przez długi czas łosoś uchodził za rybę wykwitną podawaną sporadycznie w niektórych domach lub jedzoną wyłącznie w restauracjach. Obecnie cieszy się rosnąca popularnością. Jego cena stała się bardziej przystępna w wielu sklepach można kupić niewielki kawałek oraz co najważniejsze posiada on nieocenione właściwości zdrowotne.
Łosoś pomimo, iż należy do najbardziej tłustych ryb może być spożywany przez osoby dbające o linię czy dietę. Posiada on bowiem bezcenne wartości odżywcze. W jego składzie znajdziemy: cynki, selen, potas, jod oraz witaminy A, D, E, B1, B2, B6, B12. Dodatkowo łosoś stanowi jedno z najbogatszych znanych źródeł kwasów Omega-3 oraz Omega-6. A jak przyrządzić smacznego łososia w piekarniku?
  1. Grillowany łosoś
Płaski kawałek łososia o grubości około 2 cm obsmażamy na patelni grillowej, na odrobinie oliwy. Posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym. Następnie przekładamy rybę na naczynie żaroodporne i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Wystarczy około 10-15 minut i będzie gotowy. Tak przygotowaną rybę możemy podać jako składnik tradycyjnego obiadu lub np. przygotować makaron ze szpinakiem, którego ukoronowaniem będzie łosoś posypany serem (rolada wędzona lub parmezan) oraz koperkiem. Pamiętajmy o podaniu kawałka cytryny do skropienia ryby.
  1. Pieczony z czosnkiem
Łososia dzielimy na kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą morską, pieprzem i granulowanym czosnkiem (można wykorzystać świeży). Na każdym kawałku układamy plasterek cytryny i polewamy oliwą. Całość nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i marynowanymi buraczkami lub surówką z marchewki albo colesław.
  1. Pieczony z masłem i koperkiem
Sprawiamy łososia, przygotowujemy niewielkie kawałki i myjemy. Wyciskamy sok z jednej limonki i skrapiamy nim rybę oraz delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Następnie układamy na nim gałązki koperku. Wykładamy łososia i układamy na nim kawałeczki masła. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Podawać najlepiej z sypkim ryżem. Wymieszanie dwóch jego odmian pozwoli wizualnie uatrakcyjnić danie.
  1. Z suszonymi pomidorami
Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, białym pieprzem oraz sosem sojowym. Suszone pomidory należy pokroić na mniejsze kawałeczki i ułożyć na każdej z porcji łososia. Całość polewamy olejem z pomidorów. Przykrywamy za pomocą folii aluminiowej i wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni na 20 minut.
  1. Pieczony w foli z cytrusami
Przygotowujemy kawałki łososia, doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz solą. Każdy osobno układamy na folii aluminiowej. Posypujemy obficie drobno posiekanym koperkiem i na górze układamy po pół plasterka cytryny oraz pomarańczy. Zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniakami i szpinakiem bądź surówką z białej kapusty.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł