Wielkanocne śniadanie - przepisy

Pasztet z kurczaka z żurawiną
Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag tłustego wędzonego boczku 20 dag wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 4 szklanki bulionu 10 dag suszonej żurawiny sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę o boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia. Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Schab pieprzowo - tymiankowy Składniki: 0,7 kg schabu bez kości sól pieprz łyżka tymianku 3 łyżki oliwy kieliszek wódki Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i natrzeć solą. Odstawić na kilka godzin, żeby schab zmiękł. Następnie natrzeć pieprzem i tymiankiem. Zmieszać 2 łyżki oliwy z kieliszkiem wódki i polać taką mieszanką mięso. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron przez około 2 minuty. Później należy przełożyć schab do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Sałatka z jajem Składniki: 6 jajek 1/2 kg pieczarek puszka groszku 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny sól sos: pół szklanki majonezu pół szklanki śmietany 18 % sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Pieczarki obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do garnka i gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Do wody wcisnąć także sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo i również pokroić na ćwiartki. Szczypiorek posiekać na drobno. Żeby przygotować sos, trzeba wymieszać dokładnie wszystkie składniki i schłodzić w lodówce. Następnie połączyć jaja, szczypiorek, pieczarki oraz groszek i wymieszać z sosem.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł