Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wielkanoc: różne pomysły na przygotowanie jajek
Jajka - najważniejszy produkt, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy! Dowiedz się, jak możesz podać je w wyjątkowy sposób swoim gościom.
Jaja pieczarkowe w szynce Składniki: 30 dag startych pieczarek 4 łyżki posiekanej cebuli 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany drobno posiekana zielona pietruszka kilkanaście plasterków szynki 12 jajek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykłądamy szynką. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle przez około 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietaną oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek. Na samym wierzchu wylewamy rozbite jajko. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Jajka z wędzonym łososiem Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 85 g wędzonego łososia 3 łyżki kremowego twarożku 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Jajo w skorupce Składniki: jajka ugotowane na twardo w skorupkach szczypiorek pietruszka łyżka masła bułka tarta sól i pieprz do smaku pieczarki Przygotowanie: Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.