Jak poradzić sobie z niestrawnością po przejedzeniu?

Wielkanoc to taki czas, kiedy z pewnością nie chodzimy głodni i mniej dbamy o wagę. Często zdarza się też tak, że po wielkanocnym objedzeniu męczy nas niestrawność. Oprócz przejedzenia może być ona objawem jakiejś choroby. Jeżeli jednak mamy pewność, że jest to kwestia przejedzenia lub spożycia czegoś, co nam zaszkodziło, można poradzić sobie z tym problemem za pomocą domowych sposobów.  Zobacz, jak możesz skutecznie z nią walczyć i nie wydać na to fortuny. Co jednak najważniejsze – wszystkie triki są naturalne i korzystne dla naszego organizmu!
Niestrawność ma różne nieprzyjemne objawy. Jednak głównie towarzyszącym jej uczuciem jest napełnienie brzucha, bulgotanie w przewodzie pokarmowym oraz paląca zgaga. Wiele osób chcąc zażegnać problem, stosuje głodówki. Jest to raczej skuteczny sposób na ułatwienie organizmowi trawienia, jednak nie każdy jest skłonny do takich poświęceń. Głodówka i okłady Jeżeli chcemy pozbyć się niestrawności w sposób niewiążący się z jedzeniem, bo na przykład zdecydowaliśmy się na głodówkę, szczególnie polecane są ciepłe okłady na brzuch. Dzięki nim złagodzimy towarzyszący dolegliwościom ból. Przyprawy Każdy z nas ma ich mnóstwo w swojej kuchni. Jednak nie wszyscy wiedzą, że używanie niektórych z nich, pomoże w walce z niestrawnością. Podczas gotowania korzystaj z cząbru, kminku, kolendry, bazylii, estragonu oraz majeranku. Napoje Koniecznie na czas niestrawności zrezygnujmy ze spożywania alkoholu oraz kawy, a przerzućmy się na naturalne ziołowe herbatki. Szczególnie poleca się miętę i rumianek – zioła te usprawnią proces trawienia. Jeśli ktoś lubi, może trzy razy dziennie przygotowywać sobie napar z szyszek chmielu. Warto także parzyć herbatę i dodawać do niej imbir lub kilka goździków..   Jeśli Twoja niestrawność będzie utrzymywała się przez dłuższy czas, przejdź na zdrową dietę, a bardzo szybko zauważysz poprawę. Przez kilka następnych dni spożywaj lekkostrawne produkty. Zapomnij o tym, co smażone -  wszystko gotuj lub piecz. Zapomnij też o przetworzonej żywności z puszek czy torebek. Najbardziej restrykcyjnym sposobem, jest spożywanie sucharków, kleików i przyjmowanie dużej ilości płynów przez co najmniej trzy dni. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że najlepszym antidotum na niestrawność jest umiar.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł