3 rzeczy, które należy wiedzieć o soli

„Bez soli nie smakuje, ale solenie jest nie zdrowe” – takie zdanie można usłyszeć z ust wielu dietetyków. Jak się jednak okazuje słowa te nie do końca są prawdziwe. Zobacz, co należy wiedzieć o soli.
  1. Sól jako elektrolit
Sól, a raczej sód,  jeden z pierwiastków, z których składa się sól kuchenna, jest bardzo ważnym elektrolitem. Solenie potraw jest sposobem na dostarczenie tego pierwiastka do organizmu. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przesadzić z jej ilością.
  1. Zalecana dawka soli
Instytut Żywienia i Żywności określił średnią ilość soli jaką powinien przyjmować dorosły człowiek na 5 g na dobę. Należy jednak pamiętać, że ilość ta może się różnić w zależności od stanu zdrowia oraz stylu życia konkretnej osoby. W przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym zaleca się zmniejszenie tej dawki. Z drugiej strony osoby aktywne fizycznie mogą pozwolić sobie na nieco więcej soli, ponieważ nadmiar zostaje wydalony z organizmu wraz z potem.
  1. Sól nie tylko z solniczki
Mówiąc o ilości zjadanej soli należy pamiętać, że pochodzi ona nie tylko z solniczki. Każdego dnia spożywamy sól w wędlinach, pieczywie, serach, a nawet w słodyczach. Sól pojawia się tam nie tylko ze względu na poprawę smaku, ale również dlatego, że jest jednym z najlepszych konserwantów. Niemal każdego dnia słyszymy, że jedzenie soli jest niezdrowe. Jak się jednak okazuje, bez niej też nie można żyć. Dlatego pamiętaj, aby mimo wszystko korzystać z tej cennej przyprawy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł