Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jaka zupa na obiad? Smaczne, zdrowe i pożywne przepisy
W Polsce zupy są niesamowicie popularną formą posiłku. Jeśli Ty też je uwielbiasz, poznaj nowe, intrygujące przepisy na pożywne, smaczne i zdrowe zupy w nieco innym wydaniu.
Zupa marchewkowa Składniki: 1 kg marchewki 4 szklanki warzywnego bulionu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 18% 1/2 łyżeczki mielonego kminu świeżo zmielony czarny pieprz sól do podania: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 10 dag sera feta garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a ząbki czosnku w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy marchewkę i bulion, doprawiamy kminkiem. Gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wtedy zestawiamy garnek z kuchenki i doprawiamy pieprzem oraz solą. Do całości wlewamy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie prażymy pestki dyni i słonecznika na patelni bez tłuszczu, a fetę kroimy w kosteczkę. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy fetę, posypujemy pestkami i natką pietruszki. Zupa meksykańska Przygotowanie: 1/2 kg mielonej wołowiny 2 puszki czerwonej fasoli 4 duże cebule puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1/2 butelki ketchupu pikantnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 1 kostka rosołu wołowego 1 płaska łyżeczka chilli pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy. Zupa brokułowa Składniki: 1 brokuł z łodygą 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża posiekana cebula 1 czerwona papryka pokrojona w kostke 1 duży posiekany ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyzeczka soli mielony pieprz 2 łyżki mąki 3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka 15 dag startego ostrego sera cheddar 3 szklanki rosołu Przygotowanie: Oddzielamy różyczki brokułowe od łodygi i dzielimy je na mniejsze. Łodygę obieramy i siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, paprykę, ziemniaki, łodygę brokuła, czosnek i pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut mieszając. Dodajemy kmin, pieprz, sól, mąkę i smażymy przez kilka następnych minut. Powoli dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy mleko i śmietankę, a także ser, Gotujemy aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Całość miksujemy na gładką masę i znów przelewamy do garnka, do którego dodajemy jeszcze różyczki brokuła. Gotujemy do momentu, aż brokuł będzie miękki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.