Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Bądźmy fit! Przepisy na lekkie sałatki na wiosnę!
Wiosna często budzi w nas ochotę do poczynienia zmian w naszym życiu. Jedną z nich jest chęć utraty wagi, zmiany nawyków żywieniowych i pięknego wyglądu latem. Poznaj najlepsze pomysły na lekkie, pyszne sałatki, które możesz bezkarnie jeść nawet na diecie!
Sałatka z bobem i kaszą kuskus Składniki: 20 dag kaszy kuskus 40 dag bobu 1 cebula 1/2 czerwonej lub żółtej papryki 1/2 cytryny natka pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zalewamy gorącą wodą, solimy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Bób należy ugotować do ulubionej miękkości i przelać na koniec zimną wodą, zdejmując łupiny. Natkę pietruszki, cebulkę oraz paprykę kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz oliwą. Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami Składniki: 200 g truskawek 200 g rukoli 100 g sera pleśniowego 5 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Myjemy dokładnie truskawki i kroimy wedle uznania. To samo robimy z rukolą, którą również możemy podrzeć na mniejsze kawałki. Ser rozdrabniamy i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec polewamy octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka z krewetkami i słonecznikiem Składniki: 200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek kilka liści sałaty 2 szczypiorki cytryna czerwona łyżka oleju rzepakowego 5 pomidorów łyżka octu sherry 8% 10 dag zielonych oliwek 50 g słonecznika zioła, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.