Bądźmy fit! Przepisy na lekkie sałatki na wiosnę!

Wiosna często budzi w nas ochotę do poczynienia zmian w naszym życiu. Jedną z nich jest chęć utraty wagi, zmiany nawyków żywieniowych i pięknego wyglądu latem. Poznaj najlepsze pomysły na lekkie, pyszne sałatki, które możesz bezkarnie jeść nawet na diecie!
Sałatka z bobem i kaszą kuskus Składniki: 20 dag kaszy kuskus 40 dag bobu 1 cebula 1/2 czerwonej lub żółtej papryki 1/2 cytryny natka pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zalewamy gorącą wodą, solimy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Bób należy ugotować do ulubionej miękkości i przelać na koniec zimną wodą, zdejmując łupiny. Natkę pietruszki, cebulkę oraz paprykę kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz oliwą. Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami Składniki: 200 g truskawek 200 g rukoli 100 g sera pleśniowego 5 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Myjemy dokładnie truskawki i kroimy wedle uznania. To samo robimy z rukolą, którą również możemy podrzeć na mniejsze kawałki. Ser rozdrabniamy i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec polewamy octem balsamicznym i doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka z krewetkami i słonecznikiem Składniki: 200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek kilka liści sałaty 2 szczypiorki cytryna czerwona łyżka oleju rzepakowego 5 pomidorów łyżka octu sherry 8% 10 dag zielonych oliwek 50 g słonecznika zioła, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł