Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Co przygotować z makaronu?
MAKARON PO CHIŃSKU
Składniki: 20 dag makaronu chińskiego olej rzepakowy 30 dag piersi z kaczki lub kurczaka 100 ml sosu ostrygowego 10 dag małych pomidorków papryczka chilli 8 - 10 krewetek 20 dag brokuła 2 średniej wielkości jajka 15 dag przełamanych na pół orzechów - np. nerkowca marynata: 3 łyżki stołowe ulubionego oleju starty korzeń imbiru 80 ml sosu sojowego Przygotowanie: Pierś z kaczki należy pokroić i zanurzyć w przygotowanej wcześniej marynacie. W międzyczasie przygotuj makaron. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż krewetki oraz kaczkę. Pamiętaj, żeby każdy produkt smażyć oddzielnie. Po przygotowaniu kaczki i krewetek, na podsmaż na patelni orzechy, pokrojony czosnek i cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Po kilku minutach wbij do całości jajka, dodaj pomidorki, brokuły, kaczkę, krewetki i ugotowany wcześniej makaron. SAŁATKA MAKARONOWA Z MOZZARELLĄ I SZYNKĄ Składniki: 1 puszka kukurydzy 20 dag drobnego makaronu muszelki 15 dag szynki gotowanej 20 dag sera mozzarella 2-3 pomidory bazylia Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny skórka z ½ cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczki sosu Tabasco sól, cukier i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do wystudzenia. Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy. MAKARON Z MANGO I KURCZAKIEM Składniki: 50 dag makaronu podwójny filet z piersi kurczaka świeże mango 30 dag jogurtu naturalnego średniej wielkości cebulka czerwona mała garstka startego świeżego imbiru czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa pieprz, sól, sok z cytryny Przygotowanie: Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.