Obrzęki nóg – jak sobie z nimi radzić?

Opuchnięte, zmęczone i bolące nogi to zmora wielu kobiet. Jak zapewne wiesz obrzęki mogą mieć wiele różnych przyczyn, niemniej jednak są sposoby, za pomocą których można sobie skutecznie pomóc. Wśród nich jest odpowiednia dieta. Wykreślenie niektórych produktów z diety  i dodanie innych może znacznie poprawić stan nóg. Zobacz co jeść, żeby nogi nie puchły.
Kilka słów o obrzękach Obrzęki nóg to nic innego jak nadmiar płynów gromadzących się w tym miejscu. Powodem ich pojawiania się może być zmęczenie następujące po długotrwałym staniu lub siedzeniu. Ponadto obrzęki towarzyszą także chorobom układu krążenia, odwodnieniu czy ciąży. W przypadku, gdy są one bardzo uciążliwe i pojawiają się często należy wybrać się na wizytę do lekarza, który zleci badania i w razie konieczności podejmie leczenie. Czego lepiej nie jeść kiedy dokuczają obrzęki? Obrzęki są wynikiem nadmiernej ilości płynów w organizmie. Bardzo duży wpływ na ten stan ma dieta. Jedząc niektóre produkty można zmniejszyć lub zwiększyć problem puchnących nóg. Wśród produktów, których powinniśmy unikać jest sól. Substancja ta zwiększa ilość wody gromadzonej w organizmie. Osoby cierpiące z powodu obrzęków powinny ograniczyć jej spożywanie. Podczas gotowania warto zamienić sól na szeroką gamą ziół. W ten sposób przygotowane dania są bardzo aromatyczne i nie tracą na smaku. Co warto włączyć do diety? Dieta osób cierpiących z powodu obrzęków powinna być bogata w potas i rutynę. Potas można znaleźć w suszonych owocach takich jak morele czy rodzynki. Niestety produkty te zawierają dużo cukru, co z kolei może mieć negatywny wpływ na wagę. Są jednak produkty dostarczające dużą ilość potasu a zarazem niewiele kalorii i to po nie najlepiej sięgać. Wśród najbardziej znanych i popularnych są pomidory oraz ich przetwory, ziemniaki, seler i marchew. Warto też włączyć do diety awokado, orzechy, rośliny strączkowe i cytrusy. Drugim składnikiem, który koniecznie musi znaleźć się w diecie jest rutyna. Substancja ta uszczelnia naczynia krwionośne co pozytywnie wpływa na cały układ krążenia i zmniejsza obrzęki. Rutynę można znaleźć w takich produktach jak aronia, bez, mięta, szczaw czy dziurawiec. Najlepiej przyjmować je w postaci soków lub herbatek. Nie zapomnij o produktach moczopędnych Dieta osób mających problem z puchnięciem nóg powinna być również bogata w produkty moczopędne. Warto zadbać, by na stole pojawiły się cytrusy, arbuz, truskawki, czereśnie, ogórki, pomidory, papryka, seler czy marchewka. Dzięki diecie bogatej w te produkty nie trzeba przyjmować substancji moczopędnych w postaci leków. Woda, woda i jeszcze raz woda! Wydawać się może, że skoro obrzęki powstają w wyniku nadmiernego gromadzenia się wody, to  jej picie powinno być ograniczone. Nic bardziej mylnego. Ludzki organizm gromadzi zapasy tych substancji, których ma niedobory. Dlatego też obrzęki pojawiają się częściej u osób pijących niewielkie ilości płynów. Tym samym jednym ze sposobów zmniejszenia obrzęków jest dostarczanie organizmowi dużych ilości wody w postaci czystej wody mineralnej, herbatek ziołowych i owocowych. Obrzęki kończyn dolnych mogą być wynikiem przemęczenia, ciąży czy chorób. Niezależnie od ich przyczyny należy pamiętać, że odpowiednio skomponowana dieta jest sposobem na złagodzenie a nawet wyeliminowanie tej dolegliwości.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł