Kokosy – najmodniejsze orzechy tego roku

W ostatnim czasie serca polek podbił orzech kokosowy. W Afryce i na Hawajach jego cudowne właściwości były znane już od setek lat. W Europie i Ameryce dopiero w ostatnich latach zaczęto doceniać zalety tego owocu.
Olej kokosowy w kuchni Olej kokosowy robi furorę w wielu dziedzinach życia. Przede wszystkim świetnie sprawdza się w kuchni. Dzięki temu, że można go podgrzewać do wysokich temperatur i nie przypala się jest coraz chętniej wykorzystywany do smażenia, pieczenia a także smarowania pieczywa. W zależności od tego jaki olej się wybierze może on mieć przyjemny kokosowy aromat lub być zupełnie bezzapachowy. Olej kokosowy w kosmetyce Olej kokosowy jest również bardzo chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki swojej konsystencji przypominającej krem świetnie sprawdza się podczas codziennych czynności pielęgnacyjnych. Nierafinowany olej kokosowy posiada właściwości antybakteryjne i nie uczula. Chętnie wykorzystywany jest do nawilżania skóry. Doskonale sprawdza się też przy pielęgnacji niemowląt i małych dzieci, gdzie można nim zastąpić tradycyjne oliwki. Można go również wykorzystać jako balsam do ciała, a dodając do oleju grubą sól morską zyskujemy doskonałej jakości peeling. Mleczko kokosowe Coraz częściej w naszych kuchniach pojawia się również mleczko kokosowe. Ten mlecznobiały płyn możne być napojem lub składnikiem napojów zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych. Mleczko można dodać do różnego rodzaju koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. Ponadto jest ono często wykorzystywane do gotowania potraw azjatyckich. Można je znaleźć w zupach oraz wielu innych potrawach, którym nadaje delikatnie słodki smak i przyjemny aromat. Wiórki kokosowe W Polsce wykorzystuje się je od wielu lat przede wszystkim do wypieku i dekoracji ciast i ciastek oraz wyrobu słodyczy. Chętnie sięgamy po kokosanki czy kokosowe batony. Poza słodkościami z kokosem, coraz częściej wiórki dodawane są także do egzotycznych potraw. Orzechy kokosowe to jeszcze dla większości z nas bardzo egzotyczny produkt. Jednak Polacy coraz chętniej sięgają po to, co nowe. Chętnie próbujemy nowych smaków i czerpiemy pełnymi garściami z kuchni dla nas bardzo egzotycznych. Bardzo spodobał nam się olej kokosowy, mleczko kokosowe oraz smak wiórek. Jeśli do tej pory po nie nie sięgałaś to spróbuj. Na pewno warto.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł