5 faktów, których nie wiesz o gorzkiej czekoladzie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gorzka czekolada – korzyści dla zdrowia
W popularnym stwierdzeniu, iż "wszystko, co zdrowe niekoniecznie dobrze smakuje" jest trochę prawdy. Szczególnie z perspektywy dzieci, które warzyw oraz gorzkiej czekolady unikają jak ognia. O ile do jedzenia warzyw z wiekiem można się przekonać, to do czekolady z wysoką zawartością kakao niekoniecznie.
Badania wskazują jednak wyraźnie, że regularne, lecz umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady może przynieść wiele korzyści dla funkcjonowania całego organizmu. Zasada jest bardzo prosta – im większa zawartość kakao, tym lepiej dla zdrowia.
Zobacz 5 faktów, których nie wiesz o gorzkiej czekoladzie!
Minerały zawarte w gorzkiej czekoladzie
Wszelakie suplementy diety cieszą się obecnie bardzo sporym zainteresowaniem konsumentów, ale czy słusznie? Bez wystąpienia krytycznych niedoborów wiele składników mineralnych oraz witamin można dostarczyć tylko i wyłącznie z pożywienia. W tym między innymi z gorzkiej czekolady. Produktu o wysokiej jakości (75% zawartości kakao i więcej) w porcji 100 g zawiera:
- błonnik – ok. 12 g
- mangan – ok. 95% dziennego zapotrzebowania
- miedź – ok. 85% dziennego zapotrzebowania
- żelazo – ok. 65% dziennego zapotrzebowania
- magnez – ok. 55% dziennego zapotrzebowania
Obniża poziom cholesterolu
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w gorzkiej czekoladzie wpłynie pozytywnie nie tylko na poprawę odporności, czy spowolni proces starzenia się skóry, ale i obniży poziom złego cholesterolu (LDL).
Gorzka czekolada zmniejsza ciśnienie krwi
Flawonoidy zawarte w ziarnach kakaowca mogą skutecznie wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego. To z kolei prowadzi do zminimalizowania ryzyka wystąpienia wielu chorób układu krwionośnego i nie tylko. Jednak efekt działania gorzkiej czekolady jest zazwyczaj odczuwalny tylko w przypadku osób chorujących na nadciśnienie.
Naturalny lek na biegunkę
Gorzka czekolada o zawartości kakao przekraczającej 90% może być skutecznym lekiem na problemy zdrowotne związane z rozstrojem układu pokarmowego. Wszystko za sprawą związków zawartych w ziarnach kakaowca, które ograniczają wydzielanie wody w jelicie cienkim.
Gorzka czekolada zmniejsza apetyt
Czekolada o wysokiej zawartości kakao może okazać się bardzo pomocna w trakcie odchudzania dzięki efektywnemu obniżeniu łaknienia. Jej wysoka wartość energetyczna wydłuża uczucie sytości. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją w umiarkowanych ilościach. W innym wypadku proces zrzucania wagi może przynieść całkowicie odwrotny efekt.