orzechy włoskie w karmelu na papierze do pieczenia
canva.com

Orzechy włoskie w karmelu – słodka przekąska z dzieciństwa

Orzechy w karmelu to przekąska mocno utożsamiana z różnego rodzaju plenerowymi zdarzeniami, jarmarkami świątecznymi, czy też wakacjami nad polskim morzem. Ich fenomen polega przede wszystkim na wydarzeniach oraz momentach, które niczym bumerang powracają w pamięci tuż po zjedzeniu słodkiego orzeszka. Zobacz jak zrobić orzechy włoskie w karmelu, które skradną Twoje podniebienie i przywołają najmilsze wspomnienia z dzieciństwa!
Reklama

Słodka przekąska na szybko, czyli orzechy w karmelu

Orzechy włoskie możesz wykorzystać na wiele ciekawych i niejednokrotnie nieprzewidywalnych sposobów. Kremy, pasty oraz masła orzechowe to doskonałe uzupełnienie diety o cenne witaminy i minerały zawarte w orzechach.

Spożywane w przyzwoitych ilościach wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego by więc nie przygotować ich na słodko?

W przepisie na znane z dzieciństwa tradycyjne orzeszki w karmelu bazę stanowią orzechy arachidowe znane również jako fistaszki lub orzeszki ziemne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć innej odmiany orzecha, co może przynieść całkiem nowe doznania smakowe. Niepodważalnym dowodem na to jest poniższa receptura. Przekonaj się sama!

Lista składników:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 80 g białego cukru lub cukru trzcinowego
  • 30 g masła
  • 50 ml wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
orzechy w karmelu z bliska
canva.com

Orzechy włoskie w karmelu – jak prawidłowo je przygotować

Po skompletowaniu niezbędnych składników pora na proces przygotowania, który jest szybki, łatwy i przyjemny. Jedyne czego potrzebujesz poza produktami to patelnia ze stali nieprzywierającej oraz drewniana łyżka do mieszania.

Reklama
  1. Na patelnię wlej wodę, dodaj cukier i masło, a następnie postaw na bardzo wysokim ogniu
  2. Gdy masło się rozpuści, a woda zacznie bulgotać dodaj orzechy włoskie (w całości lub lekko posiekane). Całość gotuj co jakiś czas mieszając i spokojnie czekaj na odparowanie wody
  3. Po redukcji cieczy i rozpoczęciu procesu karmelizowania się cukru zmniejsz płomień. Mieszaj, aby nic się nie przypaliło
  4. W momencie kiedy woda całkowicie odparuje z patelni, a roztopiony cukier będzie mocno brązowy oblepiając kawałki orzechów, to sygnał do zakończenia obróbki termicznej
  5. Jeszcze ciepłe orzechy w karmelu rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odczekaj aż wystygną
Smacznego!  
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama