Orzechy włoskie w karmelu – słodka przekąska z dzieciństwa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słodka przekąska na szybko, czyli orzechy w karmelu
Orzechy włoskie możesz wykorzystać na wiele ciekawych i niejednokrotnie nieprzewidywalnych sposobów. Kremy, pasty oraz masła orzechowe to doskonałe uzupełnienie diety o cenne witaminy i minerały zawarte w orzechach.
Spożywane w przyzwoitych ilościach wpływają bardzo korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego by więc nie przygotować ich na słodko?
W przepisie na znane z dzieciństwa tradycyjne orzeszki w karmelu bazę stanowią orzechy arachidowe znane również jako fistaszki lub orzeszki ziemne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć innej odmiany orzecha, co może przynieść całkiem nowe doznania smakowe. Niepodważalnym dowodem na to jest poniższa receptura. Przekonaj się sama!
Lista składników:- 200 g orzechów włoskich
- 80 g białego cukru lub cukru trzcinowego
- 30 g masła
- 50 ml wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
Orzechy włoskie w karmelu – jak prawidłowo je przygotować
Po skompletowaniu niezbędnych składników pora na proces przygotowania, który jest szybki, łatwy i przyjemny. Jedyne czego potrzebujesz poza produktami to patelnia ze stali nieprzywierającej oraz drewniana łyżka do mieszania.
- Na patelnię wlej wodę, dodaj cukier i masło, a następnie postaw na bardzo wysokim ogniu
- Gdy masło się rozpuści, a woda zacznie bulgotać dodaj orzechy włoskie (w całości lub lekko posiekane). Całość gotuj co jakiś czas mieszając i spokojnie czekaj na odparowanie wody
- Po redukcji cieczy i rozpoczęciu procesu karmelizowania się cukru zmniejsz płomień. Mieszaj, aby nic się nie przypaliło
- W momencie kiedy woda całkowicie odparuje z patelni, a roztopiony cukier będzie mocno brązowy oblepiając kawałki orzechów, to sygnał do zakończenia obróbki termicznej
- Jeszcze ciepłe orzechy w karmelu rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odczekaj aż wystygną