Skuteczne zapobieganie zatruciom pokarmowym

Lato to czas, kiedy znacznie wzrasta ilość zatruć pokarmowych. Wynikają one z wielu przyczyn. Przede wszystkim w cieple i wilgoci szybko namnażają się bakterie. Kolejną przyczyną letnich zatruć są grzyby, które właśnie pojawiły się w lasach. Trzecim trucicielem okazują się rośliny, których nieznajomość może skończyć się bardzo źle. Zobacz co robić, aby ograniczyć możliwość zatrucia.
  1. Myj dokładnie ręce
Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek umyj dokładnie ręce. Podobnie zresztą zrób po każdym przyjściu do domu czy wizycie w toalecie. Ręce to miejsce, gdzie bardzo chętnie przebywają bakterie, które podczas zetknięcia z jedzeniem przenoszą się na nie i mogą powodować problemy żołądkowe.
  1. Używaj czystego sprzętu
Jak już wcześniej wspomniano bakterie lubią ciepło i wilgoć. Latem w dużej ilości pojawiają się one w gąbkach i szmatkach do mycia, ale również na drewnianych deskach do krojenia. Pamiętaj, aby dokładnie myć i suszyć wszystkie narzędzia wykorzystywane do przygotowywania posiłków.
  1. Ostrożnie kupuj żywność
Bakterie chorobotwórcze często dostają się do pożywienia już podczas produkcji lub w sklepach. Jeśli kupujesz żywność zwróć uwagę na warunki w jakich jest przechowywana. Nigdy nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia. Pamiętaj również, aby dokładnie sprawdzić datę ważności do spożycia kupowanych produktów. Wybierając jedzenie w puszce sprawdź czy wieczko nie jest wypukłe. Jego odkształcenie może świadczyć o obecności bakterii beztlenowych w produkcie.
  1. Myj dokładnie wszystkie produkty spożywcze
Bakterie chorobotwórcze często znajdują się również na powierzchni produktów spożywczych. Dlatego też przygotowując mięso dokładnie je opłucz. Także warzywa i owoce myj bardzo dokładnie w ciepłej wodzie. Jeśli przebywasz na egzotycznych wakacjach nie poprzestawaj na myciu, ale obierz również owoce ze skórki.
  1. Przechowywanie żywności
Podczas upalnych, letnich dni najlepiej wszystko przechowywać w lodówce. Musisz pamiętać o tym, aby żywności nie pozostawiać w otwartych puszkach. Jeśli coś zostanie, wyłóż na talerzyk i przykryj folią. Zwróć również uwagę na to jak przechowujesz otwarte napoje. Pamiętaj, że pudełka lub butelki z sokami czy wodą najlepiej przechowywać w lodówce 24-48 godzin od otwarcia. Musisz też zwrócić uwagę na to, by na produktach spożywczych nie siadały owady. Jest to nie tylko mało estetyczne, ale również niezdrowe, ponieważ przenoszą one na sobie bakterie.
  1. Nie przechowuj posiłków
Jeśli to tylko możliwe zjadaj posiłki zaraz po przygotowaniu. Dzięki temu ograniczysz znacznie możliwość rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów w potrawie.
  1. Grzyby
W lasach właśnie pojawiły się grzyby. Borowiki, kozaki czy podgrzybki są bardzo smaczne i nadają potrawom niezwykły smak i aromat. Pamiętaj jednak, aby nie zbierać ich, jeśli nie znasz ich dobrze. Nie kupuj również grzybów u przydrożnych sprzedawców, chyba, że mogą wylegitymować się stosownym certyfikatem. Jeśli masz wątpliwości co do zebranych przez siebie lub zakupionych grzybów możesz wybrać się do stacji Sanepidu, gdzie zostaną one dokładnie sprawdzone przez specjalistę.
  1. Rośliny trujące
Dorośli raczej rzadko sięgają po nieznane im owoce czy liście. Niestety dzieciom często wpadają do rączek różne kolorowe owoce, które mogą zaszkodzić. Ochrona malucha przed zatruciem stoi przede wszystkim po stronie rodziców, którzy muszą pilnować, aby ich szkrab nie najadł się nieznanych jagódek podczas swoich wypraw. Letnie zatrucia zdarzają się dość często, ale można im skutecznie zapobiegać. Utrzymanie czystości oraz odpowiednia dbałość o to co jesz Ty i Twoi najbliżsi sprawi, że ryzyko zatrucia spadnie do minimum.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł