Pomysł na gulasz z kurczaka po węgiersku

Szukasz ciekawej inspiracji, która skłoniłaby Cię do przygotowania pysznego obiadu? W takim razie wypróbuj przepis na gulasz z kurczaka po węgiersku. Jest to przepis, który pokochają osoby uwielbiające mięso z kurczaka, a także Ci, którzy lubią ostre smaki. Propozycja ta sprawdzi się także jako kolacja dla dwojga. Jeśli chcesz, żeby polubiły ją Twoje dzieci - zrezygnuj z ostrej papryki lub ogranicz jej ilość. Zobaczmy, co będzie nam potrzebne!
Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 cebule średniej wielkości 2 płaskie łyżki stołowe prawdziwego masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 duże pomidory łyżka stołowa ketchupu pikantnego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oprawiamy i kroimy na niewielkie kawałki, po czym doprawiamy słodką i ostrą papryką, a także pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy do zeszklenia pokrojoną wcześniej cebulkę i przekładamy do garnka. Następnie na patelni umieszczamy pokrojone mięso kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Gdy kurczak będzie wystarczająco zarumieniony, przekładamy go do garnka z cebulą. Zalewamy 500 ml wody, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki. Do przygotowanego mięsa i cebulki dodajemy obrane ze skórki, posiekane pomidory, kukurydzę i ketchup. Mieszamy całość nie zdejmując z ognia i doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia po upływie 5 minut i gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł