canva.com
Najlepszy gulasz do klusek śląskich. Oto przepis babci Haneczki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Babcia Haneczka zawsze była znana z wybornych dań, a jej gulasz do klusek śląskich jest po prostu niebiański. Dzięki jej wieloletnim doświadczeniom, udało jej się stworzyć przepis, którym zachwyciła całą rodzinę. Dziś podzielimy się z Wami tym niezawodnym przepisem, abyście i Wy mogli delektować się tym wyjątkowym smakiem.
Reklama
Składniki:
- 500g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Oczyść i pokrój mięso w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
- Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się złociste.
- Dodaj mięso i smaż je z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
- Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, paprykę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (paprykę, oregano, majeranek). Całość smaż przez chwilę.
- Po chwili posyp wszystko mąką, dokładnie wymieszaj i zalej szklanką wody.
- Oprósz solą i pieprzem, a następnie dus gulasz na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Czasem mieszaj, aby uniknąć przywierania do dna.
- Oczyszczone ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Serwuj gorący gulasz na kluskach śląskich.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować gulasz w szybkowarze? Kucharz zdradza trik!
Gulasz wieprzowy to danie, które rozpieszcza podniebienia swoim wyrazistym smakiem i aromatem. Jednak tradycyjne przygotowanie może być dość czasochłonne. Dlatego wielu kucharzy sięga po szybkowar, który pozwala na znaczne skrócenie czasu gotowania.
Oto sekret pysznego gulaszu z indyka. Już nigdy nie zrobisz innego
Jeśli szukasz nowego, niezawodnego przepisu na gulasz, który zachwyci twoje podniebienie, mamy dla ciebie niespodziankę. Oto sekret pysznego gulaszu z indyka, który pozwoli ci stworzyć wyjątkową ucztę dla swoich bliskich i przyjaciół. Gotowi na kulinarne doznania?
Gulasz wołowy na winie: Doskonały!
Jeśli szukasz wyjątkowego dania, które zachwyci Twoje podniebienie i oczaruje gości, gulasz wołowy na winie jest doskonałym wyborem. Ten aromatyczny i sycący gulasz jest idealny na chłodne dni i doskonale komponuje się z czerwonym winem. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na gulasz wołowy na winie, podpowiemy jak go podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl