Jak pokonać problem niestrawności?

Problem niestrawności ostatnimi czasy jest dość powszechny. Jeśli jednak niestrawność męczy Cię wyjątkowo często, zobacz, jak możesz skutecznie z nią walczyć i nie wydać na to fortuny. Co jednak najważniejsze – wszystkie triki są naturalne i korzystne dla naszego organizmu! Pamiętaj, że zaniedbywanie tego problemu może prowadzić do poważnych dolegliwości, na przykład do wrzodów żołądka.
Objawy niestrawności Niestrawność ma różne nieprzyjemne objawy. Jednak głównie towarzyszącym jej uczuciem jest napełnienie brzucha, bulgotanie w przewodzie pokarmowym oraz paląca zgaga. Wiele osób chcąc zażegnać problem, stosują głodówki. Jest to raczej skuteczny sposób na ułatwienie organizmowi trawienia, jednak nie każdy jest skłonny do takich poświęceń. Postaw na ciepłe okłady! Jeżeli chcemy pozbyć się niestrawności w sposób niewiążący się z jedzeniem, bo na przykład zdecydowaliśmy się na głodówkę, szczególnie polecane są ciepłe okłady na brzuch. Dzięki nim złagodzimy towarzyszący nam ból. Z jakiej diety korzystać? Jeśli Twoja niestrawność bardzo Ci dokucza i trwa już kilka dni, zmień swoją dietę, a bardzo szybko zauważysz poprawę. Przez kilka dni spożywaj lekkostrawne produkty. Zapomnij o tym, co smażone -  wszystko gotuj lub piecz. Zapomnij też o przetworzonej żywności z puszek czy torebek. Najbardziej restrykcyjnym sposobem, jest spożywanie sucharków, kleików i przyjmowanie dużej ilości płynów przez co najmniej trzy dni. Co pić a czego nie, żeby pokonać niestrawność? Koniecznie na czas niestrawności zrezygnujmy ze spożywania alkoholu oraz kawy, a przerzućmy się na naturalne ziołowe herbatki. Szczególnie poleca się miętę i rumianek – zioła te usprawnią proces trawienia. Jeśli ktoś lubi, może trzy razy dziennie przygotowywać sobie napar z szyszek chmielu. Warto także parzyć herbatę i dodawać do niej imbir lub kilka goździków. Jakie przyprawy okażą się być pomocne? Każdy z nas ma ich mnóstwo w swojej kuchni. Jednak nie wszyscy wiedzą, że używanie niektórych z nich, pomoże w walce z niestrawnością. Podczas gotowania korzystaj z cząbru, kminku, kolendry, bazylii, estragonu oraz majeranku. Źródło zdjęcia: www.fotolia.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł