5 super sposobów na jajka. Sztuczki nr 4 sami nie znaliśmy!

Już niedługo Wielkanoc, dobrze więc znać kilka sztuczek dotyczących jajek. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak ekspresowo oddzielić żółtko od białka, ten tekst jest dla ciebie!
Poznaj 5 przydatnych sztuczek dotyczących jajek. 1. Jak zrobić złote jajko? Włóż surowe jajko do skarpetki rajstopowej. Kilkukrotnie zakręć ją mocno nim potrząsając i odkręć i ponownie zakręć. Wyjmij ze skarpetki i ugotuj je. Jajko będzie mieć jednolity złoty kolor na skutek wymieszania białka z żółtkiem. 2. Jak ekspresowo oddzielić żółtka od białek z kilku jajek? Kilka jajek wbij do naczynia. Oddziel żółtka od białek wciągając jajka za pomocą plastikowej butelki po napoju (naciskając ją). Wypuszczaj żółtka z butelki do innego naczynia również naciskając butelkę. 3. Jak odróżnić zgniłe jajko od świeżego? Umieść jajko w szklance z wodą. Zgniłe jako unosi się na wodzie, świeże opada na dno. 4. Jak łatwo obrać jajko ze skorupki? Ugotowane jajko umieść w szklance w dużą ilością kostek lodu. Niech w niej ostygnie. Wyjmij jajko, stuknij nim o blat lub o deskę do krojenia, a skorupka z łatwością oddzieli się od jajka. 5. Jak długo gotować jajko? 5 minut - jajko będzie mieć półpłynne żółtko. 12 minut - jajko będzie mieć żółtko o stałej konsystencji. Źródło zdjęć: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł