Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
6 właściwości rzeżuchy, o których powinnaś wiedzieć
Rzeżucha jest idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do innych potraw. Jeśli znasz najważniejsze, najbardziej cenne właściwości tej zielonej rośliny, nie możesz nie wprowadzić jej do swojego jadłospisu! Poznaj 6 właściwości rzeżuchy i korzystaj z nich każdego dnia!
1. Jest polecana osobom, które mają problemy ze wzrokiem, ponieważ jest bogata w witaminę A, luteinę, beta-karotenoidy i zeaksantyny. Rzeżucha zawiera też ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 (pirydoksyna), tiaminy i kwas pantotenowy - te składniki są ważne jeśli chodzi o nasz metabolizm. 2. Mało kto wie, że rzeżucha jest bardzo dobra na przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenie dziąseł, zapalenie pęcherza moczowego i wiele innych dolegliwości. Jeśli nasz stan zdrowia nie wymaga leczenia antybiotykami, które mogą uszkodzić jelita, wypróbujmy bardziej naturalne sposoby. 3. Jest jeszcze bogata w minerały i biometale. Należą do nich cząstki miedzi, wapnia, potasu, magnezu, manganu i fosforu. Potas jest przeciwnikiem sodu i reguluje ciśnienie krwi oraz tętno. Wapń jest niezbędny do prawidłowego zdrowia kości, zębów, jak również mięśni szkieletowych. 4. Rzeżucha zawiera 17 różnych składników i minerałów, które mają działanie zapobiegawcze przeciwko wielu chorobom łącznie z chorobami nowotworowymi. 5. Ma bardzo wysokie stężenie witaminy C, której poziom jest o wiele wyższy niż w przypadku wielu innych warzyw i owoców. Ponadto jest bogata w witaminy K - witamina ta pomaga w krzepnięciu krwi, wzmacnia kości i dba o kondycję naszego mózgu. 6. Ponadto roślina ta, zmniejsza szkodliwy poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
"Wyhoduj rzeżuchę na talerzu". Pamiętasz to ze szkoły? Zrób to w ten sposób
Rzeżucha, smaczne warzywo czy dekoracja? A może jedno i drugie? Rzeżuchę najczęściej wysiewamy wiosną lub w porze świąt Wielkiej Nocy. Stanowi ona doskonałą dekorację stołu ale również smaczne, wartościowe i cenne dla zdrowia warzywo. Może służyć jako dodatek do sałatek, na chlebek z masełkiem czy do posypania wędliny, jednym słowem jak kto lubi.
5 właściwości Yerba Mate. Jezuicka herbatka działa cuda
Yerba Mate to o naturalny napar z ostrokrzewu paragwajskiego (St.Hillaire, Ilex paraguariensis), który posiada wiele cennych właściwości. Yerba Mate przypomina herbatę, ale jest znacznie bardziej pobudzająca, wzmacniająca i oczyszczająca, dlatego niektórzy piją ją jako zamiennik kawy. Co jeszcze warto wiedzieć o „herbatce” spopularyzowanej przez jezuitów?
Rzeżucha na Wielkanoc - bogactwo witamin na świątecznym stole. Jak i kiedy siać rzeżuchę?
Rzeżucha to zielona roślina, będąca bogatym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Najczęściej przypominamy sobie o niej w okresie Wielkanocy - może być ona nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw, ale też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Jak i kiedy siać rzeżuchę, by zdążyła wyrosnąć na Święta?