6 właściwości rzeżuchy, o których powinnaś wiedzieć

Rzeżucha jest idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do innych potraw. Jeśli znasz najważniejsze, najbardziej cenne właściwości tej zielonej rośliny, nie możesz nie wprowadzić jej do swojego jadłospisu! Poznaj 6 właściwości rzeżuchy i korzystaj z nich każdego dnia!
1. Jest polecana osobom, które mają problemy ze wzrokiem, ponieważ jest bogata w witaminę A, luteinę, beta-karotenoidy i zeaksantyny. Rzeżucha zawiera też ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 (pirydoksyna), tiaminy i kwas pantotenowy - te składniki są ważne jeśli chodzi o nasz metabolizm. 2. Mało kto wie, że rzeżucha jest bardzo dobra na przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenie dziąseł, zapalenie pęcherza moczowego i wiele innych dolegliwości. Jeśli nasz stan zdrowia nie wymaga leczenia antybiotykami, które mogą uszkodzić jelita, wypróbujmy bardziej naturalne sposoby. 3. Jest jeszcze bogata w minerały i biometale. Należą do nich cząstki miedzi, wapnia, potasu, magnezu, manganu i fosforu. Potas jest przeciwnikiem sodu i reguluje ciśnienie krwi oraz tętno. Wapń jest niezbędny do prawidłowego zdrowia kości, zębów, jak również mięśni szkieletowych. 4. Rzeżucha zawiera 17 różnych składników i minerałów, które mają działanie zapobiegawcze przeciwko wielu chorobom łącznie z chorobami nowotworowymi. 5. Ma bardzo wysokie stężenie witaminy C, której poziom jest o wiele wyższy niż w przypadku wielu innych warzyw i owoców. Ponadto jest bogata w witaminy K - witamina ta pomaga w krzepnięciu krwi, wzmacnia kości i dba o kondycję naszego mózgu. 6. Ponadto roślina ta, zmniejsza szkodliwy poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł