Przepis na aromatyczne ciasto śliwkowe bez glutenu

Są osoby, które nie tolerują glutenu. Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich należy do tej grupy, wypróbuj poniższy przepis na ciasto śliwkowe bez glutenu!
Składniki: ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jajka 1/2 szklanki cukru krem: 250 g mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego dżem śliwkowy: 300 g śliwek 1 łyżka cukru laska cynamonu Przygotowanie: Aby przygotować dżem, drylujemy śliwki, wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Do całości dokładamy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia. Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto należy posmarować naszym dżemem śliwkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować śliwkami. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł