Przepis na zupę deserową z jabłek i żurawiny

Słodkie zupy kojarzą Ci się z czasami, kiedy jeszcze byłaś dzieckiem? Chyba nie ma osoby, która by ich wtedy nie uwielbiała! Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten wyśmienity, niepowtarzalny smak, wypróbuj poniższy przepis na zupę z jabłek i żurawiny. Gwarantujemy, że jej aromat i smak pozwolą Ci powrócić do dawnych, beztroskich czasów!
Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 2 szklanki żurawiny
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • 3 goździki
Przygotowanie: Żurawinę zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy. Do litra gorącej wody wsypujemy cukier, dodajemy goździki, łyżkę soku z cytryny, pokrojone jabłka. Gotujemy do momentu zeszklenia się jabłek. Po czym wyjmujemy owoce i rozkładamy na talerzach. Żurawinę z wodą, w której się moczyła, rozbijamy i przekładamy na gęste sito.  Przecieramy bezpośrednio do syropu z jabłek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodajemy wino, łyżkę soku z cytryny, zagotowujemy i jeszcze chwilkę mieszamy.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł