Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepis na pyszne ciasto śliwkowo-czekoladowe bez glutenu
Uwielbiasz słodkości, ale ich spożywanie jest dla Ciebie utrudnione, ponieważ stronisz od glutenu? W takim razie przygotuj własnoręcznie przepyszny bezglutenowy deser!
Ciasto śliwkowo - czekoladowe Składniki: ciasto: 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jajka 1/2 szklanki cukru krem: 250 g mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego dżem śliwkowy: 300 g śliwek 1 łyżka cukru laska cynamonu Przygotowanie: Aby przygotować dżem, drylujemy śliwki, wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Do całości dokładamy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia. Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto należy posmarować dżemem śliwkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować śliwkami. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Piernik - przepis idealny na Święta
Jeśli szukasz przepisu na wspaniały piernik, to trafiłaś we właściwe miejsce! Ten tradycyjny wypiek o intensywnym smaku i aromacie przypraw z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie piernika może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także świetną okazją do spędzenia czasu w kuchni. W tym artykule podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem, podpowiemy jak podawać piernik oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego