Aksamitna zupa kurkowa ze śmietaną - tradycyjny przepis na kurki, który warto zrobić chociaż raz w życiu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Proste składniki
Zupa kurkowa ze śmietaną dla wielu osób to prawdziwy smak dzieciństwa. W naszym domu była podawana także z ziemniakami młodymi i szczypiorkiem. Wakacyjne miesiące to najlepszy czas na grzybobranie i korzystanie z leśnych smaków. Ta zupa jest niezwykle delikatna i smaczna. Jesteśmy pewni, że posmakuje także dzieciom.
Pyszną zupę z leśnych grzybów przygotujemy z poniższej listy składników:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 400 g kurek
- 150 ml śmietanki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła Łaciate
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Pyszna zupa z kurek
Na początku kroimy cebulę w kosteczkę i siekamy drobno czosnek. Grzyby kurki oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Później obieramy ziemniaki i marchewkę. Wszystko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W dużym garnku rozgrzewamy masło z olejem i dodajemy cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, to dodajemy czosnek i kurki. Wszystko smażymy razem, aby z grzybów odparowała woda. Dodajemy marchewkę, ziemniaki oraz kurkumę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 25 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.
Top 10 pomysłów na dania z kurkami
- Krupnik z kurkami
- Pulpeciki w sosie kurkowym
- Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
- Szakszuka z kurkami
- Łosoś w kurkowym sosie
- Krewetki z kurkami i czosnkiem
- Marynowane kurki
- Kluski śląskie z sosem kurkowym
- Kasza gryczana smażona z kurkami
- Gulasz wołowy z kurkami